Cum a fost la European CSR Lessons (1)

Vă povesteam în urmă cu câteva zile despre European CSR Lessons, conferinţă aflată la a doua ediţie. În articolul anterior am enumerat o serie de motive pentru care ar merita să ajungeţi cu prima ocazie la o astfel de conferinţă. Acum vin să întăresc credinţele proprii legate de responsabilitatea socială a firmelor. Deocamdată să vedem cum şi despre ce au fost prezentările de marţi, 15 mai. 

În ziua I – 15 Mai, s-a vorbit despre reducerea impactului de mediu: programe de reciclare/economisire, de voluntariat sau de educaţie ecologică, soluţii de reducere a amprentei de carbon, de protejare a biodiversităţii; despre produse şi operaţiuni responsabile: produse sau servicii accesibile tuturor (“design for all”), servicii financiare responsabile, programe de educare/conştientizare a clienţilor etc.

Prima prezentare, cea realizată de Denkstatt şi Coca-Cola Hellenic a vorbit despre design-ul social, sustenabilitatea produsului, resurse şi deşeuri şi “stresul apei” (“water stress”). Am să insist puţin mai mult pe “water stress”: cantităţile de apă necesare şi pierdute în procesul de producţie. Printre cauzele acestui fenomen merită amintite: clima, factorii naturali, poluare şi factori umani, consumul uman.

Tot în acest subiect intră şi conceptul de “Water footprint” sau “amprenta apei”, cu 3 componente importante: 1) Blue Water – “apa albastră”, cea care se evaporează prin procesul H2O, CO2; 2) Grey Water – “apa gri”, cea care conţine poluanţi şi este folosită în industrie; 3) Green Water – “apa verde”, cea folosită de plante, care se evaporează prin frunze.

Am aflat că pentru 1L de Coca-Cola este nevoie de peste 70L de apă (blue water, grey water şi green water), litri folosiţi pentru fabricarea recipientelor, pentru ingredientele din reţetă, pentru procesul industrial ş.a.m.d. Am aflat, de asemenea, că în România consumul de apă pentru 1L de Coca-Cola a scăzut la 50% în urma programelor de responsabilitate socială.

Cea de-a doua prezentare s-a axat pe mall-uri şi shopping centers care au aderat la strategiile de responsabilitate socială. Ingo Nissen, Managing Director pentru Sonae Sierra ne-a vorbit despre climatul energiei, biodiversitate şi habitat, transport, inovaţii sustenabile precum parcări pentru maşini eco (“electrical cars parking”). În urma strategiilor responsabile social, s-a redus cu 21% consumul de apă şi consumul de electricitate între 2010 şi 2011 în lanţul de shopping centers.

Cea de-a treia prezentare s-a axat pe Carbon Neutrality (Neutralitatea Carbonului) şi pe Carbon Zero Oil (Ulei cu Zero Carbon). Am aflat că un climat neutru este cel neutru din punctul de vedere al Carbonului, iar amprenta de carbon este zero. Strategiile corporatiste merită să fie înlocuite de lecţii de CSR. Toate aceste idei ni le-a împărtăşit Aglaia Ntili.

Cea de-a patra prezentare s-a axat pe întrebarea “De ce le pasă companiilor?” şi posibile răspunsuri din 4 perspective: 1) Revenue (Venit); 2) Intangibles (Intangibilităţi); 3)Risks (Riscuri); 4) Costs (Costuri). S-a discutat despre cum biodiversitatea a suferit o alterare de 22% din 1970 până în prezent, despre cât de important este ca o companie să se ghideze după “indicatori de sustenabilitate”, “Indicatori de mediu”, “Indicatori sociali” şi “indicatori economico-politici”.

Reclame
Comments
One Response to “Cum a fost la European CSR Lessons (1)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Dragos Smeu, Alex Filip, Ruxandra Predescu, Monica Branescu, Bianca Matei, Andrei Chirica, Roxana Nasoi, Alexandra Ioan, Ana Maria Mitrus si Alexandra Laibar. Share this: Pin ItLike this:LikeBe the first […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Meta

  • Arhive

  • Categorii

  • Sa pastram Romania curata!
  • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: