Setea de bani

Azi vreau să vorbesc puţin despre setea de bani.
Se întâmplă şi la noi. Se întâmplă peste tot în lume. Nu vreau să condamn pe nimeni, până la urmă toţi vrem să facem bani cât suntem tineri, pentru că societatea aşa ne educă. Într-un fel sau altul, suntem înconjuraţi de propriile expectanţe şi de cele ale persoanelor din jur. După facultate, ne angajăm sau lucrăm ca liber-profesionişti, în speranţa să facem cât mai mulţi bani, pentru a ne permite cât mai multe plăceri. Sau pentru a supravieţui, pentru a nu ne face griji în legătură cu ziua de mâine.

În seara asta am discutat cu un amic de peste ocean. Nu e român, este american de origine. Mi-a povestit cum şi-a lansat primul business şi cum a făcut primul milion de dolari la doar douăzeci şi patru de ani. Şi ceea ce mi s-a părut cel mai interesant din discuţiile noastre a fost sintagma: „E greu să faci un milion de dolari la douăzeci şi patru de ani. Dar şi mai greu este să îl păstrezi sau să îl faci să crească”. Şi are dreptate. Banii vin şi pleacă.

Proaspăt ieşit din facultate, visezi să dezvolţi o afacere şi să curgă dolarii şi euro. Şi probabil că dacă ideea este destul de bună şi novatoare, aşa se va întâmpla. Problema e că te afli la o vârstă la care mental vorbind nu ai experienţa necesară, cunoştinţele sau destul spirit de afaceri încât să menţii sau să creşti acel „râu” de venituri. E foarte uşor în afaceri să ajungi în top, la fel cum e foarte uşor să decazi şi să pierzi totul.

Setea de bani e peste tot. Şi probabil cei tineri o dezvoltă cel mai mult. Banul înseamnă putere, în viziunea multora. Banul înseamnă să fii cu un pas mai aproape de visele şi dorinţele personale, în viziunea altora. Dar nu trebuie uitat că banul nu îţi aduce acea putere psihică de a face faţă momentelor bune şi rele, de a rezista perioadelor în care pierzi totul într-o secundă. Asta o face omul însuşi, prin propria putere, prin motivaţie şi prin gândurile sale.

Până la urmă, cred că mai bine am fi toţi într-o sete de idei şi într-o dorinţă constantă de a ne ajuta reciproc, nu de a ne săpa gropile reciproc. Poate mi se pare doar mie, dar setea de bani ne face să devenim mai puţin umani, ne face să ne pierdem raţiunea şi să îi strivim pe alţii, doar pentru că banii oferă o falsă imagine a puterii.

Nu arăt cu degetul, ştiu că în ziua de azi aproape orice se poate cumpăra cu bani, cu excepţia câtorva lucruri . Sunt doar nostalgică şi mă gândesc la vremurile în care se putea trăi altfel, în care omul era fericit, chiar dacă nu avea cine ştie ce în cont…

Anunțuri
Comments
8 Responses to “Setea de bani”
 1. Cristian spune:

  …fara bani esti un nimeni…geniile umanitatii au fost si au trait in saracie…dupa ce au murit au fost recunoscuti si adulati(concret,realizarile lor)….Plastic si in „scurt metraj” spus , gandurile (ideile,cuvintele) navalind peste mine , nu vreau sa elaborez pentru a nu fi „prea neanteles” ( sa nu gresesc in exprimare prea mult)
  PS – nu exista sub nici o forma , ca si cineva , sa fi realizat avere ( acel milion de dolari ) fara sa fi furat , mintit , facut trafic de influenta sau , sau………….Moral si integru nu se pot face BANI decat fiind GENIU ( pustiu chiar )…sculptori,filozofi,pictori,scriitori………………

 2. krossfire spune:

  Ideea e ca atunci cand ai un minim de stabilitate financiara (adica iti permiti sa te intretii si sa-ti mai raman si de cateva placeri vinovate), apare si o senzatie de libertate interioara. Fara grija banilor (cel putin cea imediata), te poti focusa pe niste scopuri, pe propriile vise, afaceri etc.

 3. Roxana spune:

  @Kross: N-am să te contrazic aici. 🙂

 4. z3talife spune:

  „vremurile în care se putea trăi altfel, în care omul era fericit, chiar dacă nu avea cine ştie ce în cont…”
  La ce vremuri te referi mai exact? Poate te referi la perioada din copilărie. Sau poate la oamenii care trăiesc izolat din agricultură, vânat, pescuit şi sunt ignoranţi (şi „fericiţi”, prin prisma ignoranţei lor). Poate îţi imaginai o lume utopică…

  Altfel nu pot să localizez precis în timp o perioadă când starea materială nu a fost direct răspunzătoare pentru siguranţa zilei de mâine şi pentru starea de pace sau nelinişte interioară (Intr-o anumită măsură desigur).

  Foarte mulţi oameni fug de această sete şi rămân rataţi pe viaţă deoarece „setea de bani” îi duce cu gândul la lucruri necurate. Ei nu înţeleg că este vorba de aceeaşi sete care ne motivează să avem succes, să ne îndeplinim idealurile, să fim creativi şi să ne coborâm din pat în fiecare zi cu intenţia de a face totul aşa cum putem mai bine. Că banii vin sau nu, asta ţine de foarte mulţi factori (locaţie, starea economiei, domeniul în care lucrăm şi desigur dacă perioada este proprice pentru acel domeniu ori ba).

  Oricum, este un post foarte reuşit. Pe mine m-ai dus cu gândul în multe locuri, după cum se şi vede 🙂

 5. Roxana spune:

  Cert e că uneori prea mult strică. Dacă ai prea mult, se poate ori să devii un om pe care nimeni nu îl suportă, datorită aroganţei. Ori să devii nefericit pentru că nimeni nu te place pentru ceea şi cine eşti, cu pentru banii tăi.
  Sunt multe de discutat aici. Desigur, pe cei ce nu au i-ar face fericiţi câţiva bani în plus în poftofel, dar mă gândesc la cât de mult te schimbă banul, dacă îi permiţi. 🙂

 6. z3talife spune:

  Din pacate banii nu fac altceva decat sa scoata la iveala adevaratul caracter al oamenilor. Unii pur si simplu nu se mai prefac ca sa fie pe plac tuturor. Si pana la urma, de ce ar face-o? Dependenta de ei nu mai exista ca si inainte. Plasa de siguranta este inlocuita de certitudine. Grijile, trivialitatile si dramele dispar, iar in locul lor apar ganduri, teorii si idei – toate ceva mai sofisticate decat discutiile purtate de „amici” la o cafea.

  Ah da, mai dispar amicitiile care nu duc nicaieri. Raman prieteniile adevarate.

  Just my humble opinion.

 7. z3talife spune:

  Inca ceva, de ce se concentreaza lumea pe „prea multa sete” cand 9x% din populatie sufera de prea putina?

  Prea putina sete duce la depresie, lipsa de energie, lipsa de curaj, fobii, practic o impotenta totala a omului.

 8. Roxana spune:

  Nu mă refer musai la oamenii care işi doresc un trai mai bun, ci la „setea de bani” văzută prin prisma materialismului. Nu mai e timp pentru educaţie şi cultură. Toţi facem facultăţi şi toţi ţintim spre a avea un job din care să facem bani.
  Cam asta era ideea. Sunt mulţi artişti talentaţi în stradă, care oferă piese de teatru, expoziţii de fotografie sau pictură, scriitori care nu au şansă să ajungă acolo unde trebuie, pentru că în ziua de azi prea puţină lume pune preţ pe artă şi prea puţină lume încurajează.
  Pentru ei nu mai contează decât banul, cum să facă mai repede bani?, cum să producă mai mult şi mai mult? etc.

  Din nou, e mult de discutat aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: