Ca tot romanul, inainte de Pasti

N-am să îi înţeleg pe cei descrişi de VisUrât, dar nu am să îi înţeleg nici pe cei situaţi de cealaltă parte a poveştii. Dacă lucrurile stau aşa în cealaltă parte de ţară, în Nord sunt şi mai pe dos. De ce zic asta? Să încep povestea…

Mama e genul de persoană care vrea să aibă de Paşti pe masă câte puţin din toate, aşa că s-a pornit cu tata spre un producător autohton din Bucovina care, într-adevăr face mezeluri şi alte preparate foarte bune. Ajunşi la magazinul domnului, se poziţionează în faţa lor un „umflat”, tipul românului cu burtă, cur cât uşa, un fel de slănină pe bandă rulantă. Acest experiment uman eşuat care consumă degeaba oxigenul a dorit să cumpere, pentru sufleţelul său, astfel de preparate. Şi a început: „Dă-mi bucata aia MARE. Şi ai’laltă. Ah, da, VREAU şi muşchiul ăla de 3 kg. Uhm, ai şi costiţă? COSTIŢĂ? Bagă mare.” Şi mă rog, nu redau de acum toate detaliile din comanda sa. 

Ideea e că individul ăsta a lăsat peste 600 Ron acolo pentru 2 sacoşe pline de carne, pentru O PERSOANĂ. Şi motivul e că vine Paştele… Eu n-am să o înţeleg pe asta: de ce românul trebuie ca de sărbători (nu contează de care) să bea ca porcul şi să mănânce ca animalul până ajunge în spital? 

Şi totuşi sunt familii care cu 600 ron trăiesc o lună şi reuşesc să se bucure de o masă decentă de Paşti… 

Adică Paştele nu semnifica, într-o vreme, reuniunea, dragostea, căldura căminului şi a familiei şi mai puţin cantitatea şi calitatea produselor de pe masă? 

Dragii mei, singurul simbol al Paştelui sunt ouăle roşii şi pasca… 

p.s. Dragă Iepuraşule, ai scăpat ieftin tura asta. Se pare că românul preferă carnea de miel şi porc… 

Reclame
Comments
10 Responses to “Ca tot romanul, inainte de Pasti”
 1. andrei spune:

  Singurul simbol al pastelui pentru mine era speranta… odata.

 2. Roxana spune:

  @Andrei: ce să zici şi tu acum? 🙂

 3. Zaza spune:

  Adevarat! Dar .. se pare ca asa este obisnuit romanul, sa exagereze chiar cu toate.

 4. Roxana spune:

  @Zaza: deh! :))

 5. silviu spune:

  Lumea pierde esenta unui eveniment. Se ia doar partea cu „postul a fost doar de la mancare”…ca sufletul…da’l in plm, ca nu exista!” Am auzit replica asta de prea multe ori. Plus…nu poti dresa masele, nu poti baga totul intr’o oala si sa amesteci acolo tot ce se poate. Nu toti romanii sunt asa. Nu toti crestinii sunt asa. Nu asta inseamna iesirea dintr’un post care ,…totusi are 1 semnificatie total diferita.

  Cat despre Visurat, eu am incetat sa-l mai citesc, pt ca am vazut aversiunea lui fata de credinta in Dumnezeu, si din moment ce nu pot demonstra in fata lui nimic, pt ca nu e dispus sa accepte, am renuntat.

 6. Roxana spune:

  @Silviu: Nu poţi băga totul într-o oală? See „religion”. Ce ţi se pare că face religia cu masele? Fiecare e liber să creadă în ce vrea şi nu sunt de acord să fiu pus la zid ca om dacă mie nu-mi place religia creştină. Şi să fim serioşi, creştinismul zice să-ţi iubeşti aproapele, dar în fapt are o semnificaţie total diferită, altfel nu-mi explic atitudinea asta pe care o au mulţi faţă de persoanele care decid să creadă în altceva, şi nu în dumnezeu. 🙂

 7. silviu spune:

  Semnificatia crestinismului este una: Iubirea. Este totul strans si concentrat in jurul iubirii. Atat. Nimic mai mult. Daca iubirea fata de acest Dumnezeu, in care credem unii dintre noi, sau fata de cei de langa noi, iti permite sa omori, sa furi, sa blestemi, sa incalci coduri de conduita, sa tratezi lumea de parca ai fi doar tu, ….bine…Desi ma indoiesc ca la ASTA se refera… Ceea ce insinuezi tu, si/sau altii se bazeaza, din pacate, doar pe ceea ce se vede..

  Da, e adevarat ca lumea evolueaza in fiecare zi inspre auto-distrugere, pe orice plan posibil. Dar mai sunt unii care incearca sa pastreze 1 limita si 1 diplomatie intre cele prea multe culturi si orientari religioase.

 8. Roxana spune:

  Limite şi diplomaţii? You got it all wrong, buddy. 🙂

 9. silviu spune:

  Ma indoiesc…

 10. Roxana spune:

  Eu prefer să nu limitez pe nimeni. Fiecare e liber să facă ce vrea, să creadă în ce vrea.
  Iar liberul arbitru are şi el preţul lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: