Implicarea la locul de muncă…

… Sau când terapeutul ajunge să aibă nevoie de sfaturi.

Am o prietenă care lucrează într-un mediu deloc sănătos. Ştiu că intr-un fel insult pe cineva, însă cei care ajung la ea au grave probleme de comportament, de personalitate, devianţe etc. Şi ea stă şi ascultă problemele tuturor, încercând să fie un bun terapeut, un bun consilier.

Şi ajunge apoi să mă sune, să îmi plângă la telefon. Se încarcă, în primul rând, cu toate poveştile lor. Şi se încarcă şi negativ, pe deasupra. Oricât aş încerca să îi explic faptul că trebuie să facă diferenţa între problemele clienţilor şi problemele ei, nu pricepe. Nu e uşor să pătrunzi, de multe ori forţat în viaţa unui om şi apoi să suporţi toată încărcătura negativă a trăirilor lui.

Însă trebuie să înţelegi că fiecare are viaţa lui, tu o ai pe a ta, iar terapia e doar profesia ta. De îndată ce ai părăsit biroul sau cabinetul, ai revenit la viaţa ta, la priorităţile tale. Pentru un terapeut este esenţial să aibă o viaţă personală pusă la punct, eventual să mai facă şi altceva în afară de terapie. Altfel ajungi să fii atras ca într-o gaură neagră din care nu mai poţi ieşi.

În momente ca acestea realizez cât de important este să ai prieteni, să ai o persoană mai specială în viaţa ta, să ai orice, iar acel „orice” să difere de profesia ta, de oamenii de la locul de muncă, de oamenii cu care intri in contact din cauza sau datorită profesiei pe care o ai.

Iar în cazul terapiei, singurul lucru bun pe care te învaţă facultatea şi pe care îl poţi aplica mai departe este să fii indiferent, să păstrezi distanţa, să priveşti terapia ca pe un job şi atât! Ţi-ai luat banii, ţi-ai îndeplinit task-urile şi nu te mai interesează restul.

Aş vrea şi ea să înţeleagă asta…

Reclame
Comments
5 Responses to “Implicarea la locul de muncă…”
 1. Bogdan spune:

  O fi proiectand ceva?

 2. seaqxx spune:

  As vrea si tu sa intelegi acelasi lucru. Pentru ca si tu esti in aceeasi oala cu prietena ta, chiar daca nu iti dai seama. 🙂

 3. Roxana spune:

  @Bogdan: Ssst. 😀
  @Seaqxx: Bă, eu nu am treabă cu terapia. She does. Ea a vrut să fie terapeut şi a ales să fie. Eu am vrut să fiu om.:)))

 4. biberul spune:

  Prietenei tale i-ar prinde foarte bine un caine. Cainii au puterea de a scoate din oameni energia negativa. Daca dupa fiecare sedinta s-ar juca 5 minute cu un caine, tot stresul ar disparea ca prin magie.

 5. Roxana spune:

  Nu ştiu cât de mult o plac câinii pe ea. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: