Psihologie pentru plebe

Image source: deviant art

Nu mă mai pot abţine, sincer. Pentru cei care nu ştiţi, în mod „normal” există două psihologii mari şi late: psihologia ştiinţifică ŞI psihologia simţului comun. Hai să le descâlcim:

1. Psihologia ştiinţifică se studiază la facultate, unde ţi se trânteşte un teanc de cursuri scrise de profesori universitari (in mare parte nativi). De exemplu, la noi în România, domină psihologia ştiinţifică nativă. Te vezi cu un teanc de cursuri şi cărţi scrise pe bandă rulantă, eventual scoase sub tiparul Polirom. Unde mai pui şi faptul că peste 70% din conţinut este copiat cu neruşinare din cărţile din străinătate? Cineva, un nene sau tanti ghostwriter nu a auzit, evident, de copyscape şi de plagiarism pass. Bun, trecem peste ceea ce se face în facultate.

Ajungi psiholog. Teoretic. Practic situaţia stă altfel: suntem în aceeaşi oală cu doctorii şi avocaţii, adicălea avem nevoie de zeci de certificări ca să putem profesa. Dar noi suntem psihologi după 3 ani de facultate, ne-am înţeles? Ok, deci eşti psiholog, dar eşti zero, la fel ca orice absolvent de 3 ani care nu a învăţat nimic şi a trecut prin facultate ca musca prin lapte. Dacă nu te-ai trezit din timpul facultăţii sau liceului să citeşti literatura de specialitate, ar fi bine să te apuci măcar acum. Restul e one big bright future – pe la vreo 40+ ani te poţi bucura de avantajele profesiei tale.

2. Psihologia simţului comunTOATĂ lumea o are. Nenea Gigi, care comentează pe subiecte inspirate de la teveu, popa care îţi ascultă ţie spovedaniile păcătoase, vânzătoarea de la supermarket care încearcă să îţi zâmbească, deşi tu o întâmpini cu un sictir de afacerist(ă) plină de cec-uri şi carduri. Everybody has it! Adică oricine are un strop de psiholog în el/ea, doar că nu e fructificat şi rămâne la nivelul de înţelegere comun.

DAR există şi o psihologie pentru plebe. Încerc să mă abţin în a nu spune „psihologie pentru proşti/fraieri/persoane uşor manipulabile„. Aşa că zic simplu: plebe, om de rând, neferictul de la periferie sau din scara de bloc, oameni care şi-au pierdut speranţa şi care nu au avut sau şi-au degradat extrem de mult personalitatea şi capacitatea de a raţiona. Totul a pornit de la articolul ăsta, care ne spune nouă cum există opt moduri de a-ţi ruina relaţia. Nu serios? Chiar era nevoie de aşa ceva? Este exemplul cel mai clar de „psihologie pentru plebe”. Şi sincer nu consider că merită timpul pentru a fi citit. Eu m-am uitat doar la titluri şi subtitluri.
În continuare cred şi susţin cu tărie că dacă începe al treilea război mondial şi vom avea un nou Stalin sau Hitler, în mod sigur arma secretă va fi psihologul, pentru că oamenii sunt mult prea uşor de manipulat.

Reclame
Comments
7 Responses to “Psihologie pentru plebe”
 1. Cristi spune:

  Ai un umor formidabil! Cam aceeasi e situatia si cu sociologii si HRii. Toti au impresia ca pot face asta, chiar daca termina ANEFS-ul. Sociologie copiata/tradusa dupa occident; e drept,cartile din carti se fac…dar totusi!
  In ce priveste psihologia pentru plebe, stam prost tare… si aici am ceva cu cei ce o practica, nu cu ,,tintele”. Toata lumea vrea sa ,,te faca la sentiment”, sa cumperi de la ei, sa iti deschida Ei ochii ca sa vezi ce proasta e concurenta, esti looser daca nu faci si tu o anumita chestie… Esti inapoiat daca nu crezi ca hamburgerii la McDo sunt ,,100% carne de vita”. Si cate si mai cate… E ca pe vremea romanilor:,,dati poporului paine si jocuri”.

 2. Roxana spune:

  Sau vin şi jocuri. 😀
  Măcar romanii aveau pe la 500 şi ceva î.Hr. unul dintre cele mai tari Imperii şi aveau Roma.
  A mai rămas de atunci doar aroma de istorie.
  Cât despre psihologi, sociologi şi resurse umane, toate sunt în acelaşi deep shit, din cauza mentalităţii poporului român.
  Spre deosebire de străinătate, unde lumea crede absolut orice scrie un psiholog (mă refer la articolele despre care vorbeam mai sus, articole „de consum”).

 3. Pixian spune:

  Al treilea tip l-ai scos din al doilea ca sa poti pune ghilimelele fara sa te simti vinovata, iar manipularea se practica in masa de cand cu mass-media incoace.

  Si totusi sunt dezamagit, credeam ca psihologul este o persoana care ajuta oamenii nu una care ii manipuleaza.

 4. Roxana spune:

  News flash: e şi manipulare. See reviste cu articole psihologice de consum, cărţi scrise doar de dragul de a fi scrise, talkshow-uri pe la teveu unde apar aşa-zişi experţi în domeniu.
  Al treilea tip nu e extras din tiparul 2. E pură manipulare şi prosteală pe faţă.

 5. Lory spune:

  Am impresia ca se face un pic de confuzie intre psihologie si marketing!:D

 6. Roxana spune:

  La un moment dat, cele două se intersectează în aplicaţii practice. 🙂

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Psihologie pentru plebe Fri Sep 24, 2010 13:33 pm Image source: deviant art Nu mă mai pot abţine, sincer. Pentru cei care nu ştiţi, în mod “normal” există două psihologii mari şi late: psihologia ştiinţifică ŞI psihologia simţului comun. Hai să le descâlcim: 1. Psihologia ştiinţifică se studiază la facultate, unde ţi se trânteşte un teanc de cursuri scrise de profesori universitari (in mare … […] […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: