Romania, I heart you!

Acum ceva vreme o prietenă îmi povestea cât de încântată este de job-ul ei.

Mi l-a descris într-un mod plăcut pe managerul firmei, un om care chiar ţine la angajaţii lui. Să nu mai vorbim despre regula orelor de muncă: nimeni nu are voie mai mult de 9 ore pe zi să lucreze, ceea ce înseamnă că îl duce capul, pe scurt. De ce să munceşti oamenii în plus, dacă un om nu mai dă randament după 8-9 ore de activitate intelectuală?!

Pe lângă aspectele acestea, era foarte încântată şi de faptul că pauza de masă este impusă, iar firma este singura din zonă care oferă angajaţilor masă la prânz, pe care o plăteşte firma, nu angajatul. Sau cel puţin o plătea.

Într-o vineri, când n-ai nevoie de o zi mai “ideală” pentru a primi veşti proaste sau vizite nedorite, s-a întâmplat ca un inspector de la finanţe să apară pe acolo. Şi bineînţeles că de aici lucrurile s-au schimbat. Firma nu mai plăteşte masa de la prânz, NU din cauza angajaţilor, ci din cauza unor legi care se contrazic (evident, tipic românesc): şeful afirmă că masa de prânz este chestuială de protocol, pe când inspectorul afirmă exact invers.

Încă o firmă afectată de sistemul românesc. Eu nu înţeleg, de ce vii şi îi iei omului pâinea de la gură (la propriu)? Masa costa maxim 15 lei/zi. Dacă faci un calcul, înseamnă undeva pe la 300ron/lună cheltuieli cu fiecare angajat. Şi mă întreb: ce e aşa rău să investeşti în binele unei firme şi să te preocupi de angajaţi? Şi de ce se trezesc unii oameni să “aplice” legea pe cei mici?

E ca şi povestea cu hoţul şi pâinea. Omul “fură” o pâine ca să aibă ce mânca, alţii fură milioane de dolari şi de euro fără să fie prinşi. În final, tot hoţul de pâine ajunge la puşcărie. Dar nu e nimic, ne-am obişnuit să trăim în România, nu? La noi totul este relativ: lucrurile evoluează din relativ prost în ceva de-a dreptul inadmisibil!

* * *

Anunțuri
Comments
6 Responses to “Romania, I heart you!”
 1. Rpx spune:

  Pe hârtie e simplu… cheltuielile incluse în „protocol” nu sunt impozitate. Prin urmare, statul nu primește nici un ban de pe urma acelor 300 de lei cheltuiți lunar.

  În realitate, treaba stă altfel. Pe scurt, nenea a venit, a găsit totul în regulă, nu avea de ce se lega și nu putea să plece de acolo cu mâna în cur. Asta implica să se lege de ceva trivial, dar care totuși să-i ofere 2 potențiale rezultate:

  1. Fie angajatorul îi dă un „plocon” și acesta închide ochii și pleacă;
  2. Fie angajatorul se conformează cu noua „politică” și acesta are pe borderoul de zi o neregulă găsită, semn că și-a făcut bine treaba (fiscul merge în românia pe ideea că nimeni nu e perfect și orice firmă are cel puțin o neregulă).

  Tata are și el firmă… știe prea bine cum stă treaba cu ăștia la controale la care ieși prea bine… Se caută nod în papură: Ba nu e bun orarul că nu e scris cu negru, ba nu e bună buda că nu corespunde standardelor igienice europene, ba nu e bun filtrul de la decantorul din subsol… etc.

 2. Pavel spune:

  Măi, nu știu cum e prin alte locuri, dar de unde vin eu am auzit multe. Cea mai vehiculată variantă: orice inspector de la finanțe este „obligat” de șefii lui să vină cu un anumit cuantum de amenzi, așa că, săracii inspectori tre să caute nod în papură. Nu că le-ar părea rău.

 3. Roxana spune:

  Well, I hate them pentru ceea ce le-au făcut angajaţilor. Îţi povesteşte Iulia când ajungi în Iaşi.

 4. Roxana spune:

  Dunno, mie mi se pare penibil.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Romania, I heart you! Sat Sep 11, 2010 11:31 am Acum ceva vreme o prietenă îmi povestea cât de încântată este de job-ul ei. Mi l-a descris într-un mod plăcut pe managerul firmei, un om care chiar ţine la angajaţii lui. Să nu mai vorbim despre regula orelor de muncă: nimeni nu are voie mai mult de 9 ore pe zi să lucreze, ceea ce … […] […]

 2. […] ca într-un puf, înainte să ajung pe lumea asta şi să capăt o identitate recunoscută de societate. Îmi mai povesteşte uneori. Presimt că îi era rău în timpul sarcinii. La cum mă ştiu, sunt […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: