Arta de a spune „Nu”

Câţi dintre voi acceptă orice? Câţi dintre voi ar recunoaşte că se complac situaţiei doar de dragul de a nu fi singuri sau de a nu pierde?
Arta de a spune „Nu” sau cum să capeţi încredere în propriile forţe – mulţi ar spune că este foarte uşor. Însă pentru majoritatea este mai greu decât pare.
Scenarii posibile:

1. Eşti proaspăt angajat într-o instituţie şi nu refuzi orice sarcină ţi s-ar da, doar din teama de a nu fi etichetat drept: „leneş/ă”, „ineficient/ă”, „nepriceput/ă”, „limitat/ă” şi lista de „atribuiri” poate continua.
Şi-atunci, în momente în care doreşti să te afirmi cu un grad ridicat de disperare, accepţi absolut orice, pe principiul „dacă văd că fac, o să am şanse de promovare”. La început e ok, însă pe parcurs te încarci cu prea multe sarcini şi ajungi să nu mai faci faţă. E mai rău dacă nu ai cui să-i ceri ajutorul. Te trezeşti că trebuie să duci tot greul singur/ă. Dar ţi-ai făcut-o cu mâna ta, nu-i aşa?
Însă pentru a evita momentele în care mai ai puţin şi ajungi la sanatoriu, îţi recomand să spui un foarte elegant şi adesea salvator „Nu”. „Nu, îmi cer scuze, dar nu pot.” – e simplu. Crede-mă, nu ai ce pierde, însă îţi câştigi liniştea şi sănătatea.

2. Faci parte dintr-un grup social şi nu refuzi orice ar propune ei, fie dacă este o acţiune morală sau imorală, în care ai de învăţat sau în urma căreia rămâi cu absolut nimic. Învaţă să te opui, acel „nu” pe care îl spui este semnătura propriei tale personalităţi, faptul că nu te supui majorităţii, este simbolul minorităţii, de care se ţine cont. *pentru mai multe informaţii, citiţi cărţi de istorie*
Chiar dacă este greu să spui acel „Nu”, gândeşte-te că în primul rând îţi impui punctul de vedere, în al doilea rând îţi demonstrezi capacitatea de raţiune, în al treilea rând „tragi” un semnal de alarmă că ceea ce se doreşte a se realiza nu este pe deplin perfect sau ideal contextului.

3. Eşti într-o relaţie de foarte mult timp şi nu mai merge. Partenerul/partenera îţi face zile fripte, simţi că nu mai poţi duce, nu mai poţi rezista. În loc de relaxare şi fericire, simţi o presiune constantă şi o stare de tensiune din care nu poţi ieşi. În loc de libertate şi compatibilitate, simţi că eşti pe un teren minat, unde celălalt te atacă permanent. Eşti constrâns/ă de împrejurări? Atunci pune capăt. Spune „NU”, gata, ajunge!
Iubirea nu trebuie să doară fizic. Şi a iubi nu înseamnă a ucide libertatea celuilalt, a-l/o face să-şi piardă minţile, a-l/o face să sufere.

Învaţă să spui „NU”, pentru că nimeni nu o va face pentru tine. Doar tu poţi stăpâni această „artă” care te va salva de multe ori. Trebuie doar curaj, încredere în sine şi dorinţă de mai bine! 😉

* * *
Nu poţi să împaci pe toată lumea. Învaţă să te împaci pe tine însăţi, M.

Reclame
Comments
2 Responses to “Arta de a spune „Nu””
 1. Lucian Alex spune:

  in primul caz nu ma pot pronunta, inca! pentru punctele 2 si 3 am spus NU foarte hotarit. mai ales la pct 2-grupul iti impune sa faci ceva, spui nu si ei nu accepta inseamna ca te afli intr-un grup gresit

 2. Roxana spune:

  @Lucian: Bravo. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: