traditional ? comercial


In această minunată seară am decis să nu mă las prostită de „spiritul” sărbătorilor de iarnă şi să-mi ţin gura. Aşa că am ajuns să debitez pe blog considerente personale.
Sărbătorile la români sunt un fel de „ca la noi e peste tot”. S-au asimilat toate unghiurile comerciale, atât de mult încât ajungi să te întrebi oare cum e o sărbătoare tradiţională românească? Şi curios, nimeni nu ştie să-ţi răspundă.
Am să analizez puţin sărbătorile anotimpului rece. Crăciunul nu mi s-a părut atât de comercial şi de fals ca anul acesta. De ce? Pentru că ne place să imităm ca nişte cimpanzei în captivitate comportamentul „celor mari”, comportamentul celor care „ne hrănesc” .
Să presupunem că în povestea noastră România este un cimpanzeu – exemplar pe cale de dispariţie, vânat prin pădurile amazoniene. Deodată cade pradă vânătorilor de pieţe de desfacere şi ajunge să se lase vândut, fiindcă nu are putere să lupte şi nu are încredere în ceea ce este. Îl cumpără o grădină zoologică vestită, plină de vizitatori cu bani, putere, influenţă.
Uniunea Europeană, NATO sunt un fel de zoo pentru noi. Ţărişoara noastră se mulţumeşte cu faptul că nu a fost strivită şi că i s-a permis să existe în continuare, aşa că dă din mâini dacă i se cere, cerşeşte ori mănâncă blând din mâna străinului pentru a impresiona. Se mulţumeşte cu o coajă de banană aruncată din milă. În sufletul ei, se simte ca un cimpanzeu prins în captivitate, fără posibilitatea de a se bucura liber de viaţă. Ştie totuşi că e un exemplar inadaptat politic, economic, social, iar în jungla mare nu ar supravieţui, aşa că decide să rămână în grădina zoologică unde primeşte mâncare şi, de bine, de rău, are un acoperiş deasupra capului. Dansează aşa cum i se dictează, îşi joacă rolul, îşi capătă leafa, recompensa şi o nouă zi s-a sfârşit.
Mi-a plăcut întotdeauna o ţară care îşi respectă valorile, le păstrează şi îşi continuă tradiţia.
A noastră ce face cu tradiţiile ei? Care tradiţii?
În ziua de astăzi se cumpără din mall brazi ecologici, împodobiţi cu o mie de ghirlande aşezate fără simţ estetic, cu câteva globuri cât mai sclipitoare, cu imagini imprimate.
Nu e nimic natural în jurul nostru: de la lumănări din plastic, la „copaci veşnic-verzi” din plastic şi să nu uităm, desigur, de zâmbete reciclabile.
Să vedem puţin situaţia de Crăciun, marea sărbătoare a unui popor presupus creştin-ortodox până-n măduva oaselor: toată lumea pune prin toată casa icoane cu Fecioara şi Pruncul, naşterea lui Iisus Hristos. Românii credincioşi ţin post câteva săptămâni, ca mai apoi să ajungă la spital din cauza excesului de grăsimi, carne de porc, slănină, şorici şi dulciuri.
Mi se par chiar amuzanţi: nu am înţeles niciodată unde e farmecul credinţei în a posti şi a-ţi crea un dezechilibru metabolic timp de „x” săptămâni, ca mai apoi să bagi, efectiv, ca ursul înainte de perioada de hibernare, orice se poate numi aliment.
De Revelion românul nostru bea până când nu mai poate, mănâncă la fel de exagerat, se joacă cu focul – a se înţelege artificii şi petarde – şi din nou ajunge la spital.
Nu-mi place nici febra asta a cadourilor. Cadoul e un simbol, îţi aduce un zâmbet, conservă o amintire. Nu! La românul nostru, cadoul trebuie să fie cât mai scump, mai mare, mai pufos, mai muuult!
E aiurea că s-a pierdut, sub influenţa occidentală, orice strop de naturaleţe al sărbătorilor de iarnă. Cu cât este mai comercial, cu atât este mai „in trend”, cu atât România este mai aproape de UE sau NATO.
Oare nu se prinde nimeni că a-ţi călca în picioare sărbătorile şi tradiţiile, a uita de ele şi a le înlocui cu ceva comercial nu ne va aduce nimic bun?
Îmi place ideea de nou, dar nou nu înseamnă să imiţi ca un cimpanzeu ceea ce-ţi dictează vizitatorii grădinii zoo, ci înseamnă să le arăţi frumuseţile ascunse, unicitatea şi caracterul singular, neimitabil al locului în care te naşti.
Avem Dragobete pe 24 februarie, dar totuşi sărbătorim pe 14 Valentine’s Day. Dacă ieşi pe stradă şi întrebi tinerii, majoritatea nici nu a auzit de Dragobete.
Avem 1-8 martie zilele primăverii, Mărţişorul, dar mai nou e Mother’s Day. Cică ar fi şi-un Father’s Day prin mai, dar nu e ceva „oficial”.
De Paşti vine „iepuraşul”. Poftim? Ce treabă are iepuraşul cu Paştele? Lăsaţi să vină copiii şi să primească ouă roşii şi pască.
Nu ştiu câţi îşi amintesc că pe 24 ianuarie se sărbătoreşte Mica Unire, cea din 1859. Iar pe 9 mai 1878 România şi-a câştigat Independenţa. Pe 10 mai e ziua regelui pe care l-am avut cândva. Pe 1 Decembrie o fi ziua Mondială SIDA, dar la noi e ziua Unirii.
Anul acesta s-a împlinit 20 de ani de la lovitura de stat din 1989. Nu-şi mai aminteşte nimeni de oamenii care au murit pentru ca ţara asta să fie liberă? Şi totuşi România a evadat din turn şi a picat pradă vânătorilor, iar acum cântă şi joacă pentru un blid de atenţie…

Lăsând analiza politico-economică, de ce mi s-a părut Crăciunul din acest an trist? De fapt, de ce urăsc Crăciunul?
Exerciţiu: ia o gură zdravănă de aer, ieşi până afară şi priveşte. Câţi copii se mai dau cu sania, câţi copii mai vin cu colinda sau uratul? Câţi părinţi mai ies la bulgăreală cu cei mici, câţi tineri se mai joacă cu zăpadă, câţi colindători simt cu adevărat ceea ce cântă?
Câţi oameni trăiesc în „spiritul” sărbătorii tradiţionale? Puţini comparativ cu cei care văd doar partea comercială: artişti, vânzători, oameni de afaceri, politicieni, cetăţeni de rând, până şi copii cu pretenţii de cadouri de „ultimă modă” din partea Moşului.

E chiar teribil de amuzant când ceilalţi mă pun la zid pentru simplul fapt că nu simt sărbătoarea, sub pretextul că ei trăiesc în „spiritul” sărbătorilor.
De ce judecăm pe oricine nu corespunde presupusei noastre scale de valori?
Şi de ce un om trebuie să fie ca ceilalţi pentru a se simţi egal? Egalitatea nu vine prin imitaţii ieftine şi replicări nereuşite ale unor modele sociale expirate, ci vine prin acceptarea unicităţii fiecărui individ in parte.
Nu am un final pentru ideile scrise mai sus, însă e doar un conţinut cu gust amar …

* * *
I will never understand!

Anunțuri
Comments
5 Responses to “traditional ? comercial”
 1. Bogdan spune:

  Roxana, ce e comercial este si „usor de digerat”. E mai usor sa asculti o melodie cu 5 versuri care se repeta decat sa asculti un Mozart.

  La pedagogie am fost invatati doua lucruri: 1. gradul de avansare al unei societati nu il dau varfurile ci media (nu mass-media) si 2. intotdeauna cand vrei sa nivelezi, sa egalizezi, nivelarea va avea loc intotdeauna in jos. Or… comercializarea exact asta face: niveleaza.

 2. Roxana spune:

  Bogdan :

  Or… comercializarea exact asta face: niveleaza.

  Acum ai găsit unul dintre potenţialele răspunsuri la intrebarea: „De ce urâm comercialul?”. 🙂

 3. krossfire spune:

  Mai nasoala e chestie pe care o observasera diversi alti bloggeri : Un zambet nu vezi pe fata cuiva.

 4. corinnnna spune:

  Sunt de acord cu ideile tale, ne-am indepartat prea mult de traditiile noastre lasate de parintii bunicilor nostri.. dar stii cum se spune: schimbarea sta in fiecare din noi; eu nu as permite niciunei tendinte sa imi fure Craciunul meu, autentic, asa cum l-am trait an de an;poate nici versiunea mea de Craciun nu este originara, dar nu m-as dezminte de ea din pricina unor idei „latest fashion”.Nu poate nimeni sa iti ia ce e de drept al tau..
  p.s :imi place f mult cum scrii, esti sincera si injectiva:)

 5. Roxana spune:

  @Corina: e păcat că ne străduim atât de mult să ajungem tendinţele ţărilor dezvoltate şi uităm de tradiţiile noastre.
  Mulţumesc pentru aprecieri. 🙂
  Totuşi, injectivă? În sens matematic sau în cel de antecedent?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: