Primii paşi de boboc

Am scris ultimele dăţi despre ce fel de oameni vei întâlni, impactul de la început, debutul de boboc.
Azi facem instruirea: la ce să te aştepţi în primele zile de curs şi la ce să nu te aştepţi, ce să faci, cum să-ţi intri în rol.
Iţi vei cunoaşte colegii. De fapt, în ziua deschiderii, dacă ai curiozitatea să treci pe la facultate, vei fi înghesuit într-un amfiteatru. Nu-ţi fie teamă, 99% dintre cei aflaţi acolo sunt tot boboci. Numeri pe degete studenţii din anii mai mari care au venit la festivitate. Profii sunt mereu aceiaşi: decanul, prodecanul/prodecanii, şeful departamentului profesoral. Ce să mai spun, crema „soţietăţii”. Oamenii ăştia îţi vor părea fie cei mai exigenţi posibil de pe lumea asta, fie cei mai blânzi. Fiecare facultate cu strategia ei. Îmi amintesc că o colegă de la Drept îmi povestea cum din prima zi le-au înşiruit profesorii exigenţele lor. La alte facultăţi, totul s-a rezumat la o glumă mai puţin bună, dar comestibilă ori la premieri ai studenţilor cu 10 pe linie.
După deschiderea oficială, te vei înghesui şi tu, la fel ca restul lumii, la orar. O să-ţi ia poate chiar 30 de minute până să pricepi care e treaba cu săptămâni pare şi impare, cu seminarii, cursuri, laboratoare. Poţi să te „aventurezi” prin corpul facultăţii tale şi să-ţi fixezi câteva repere, cam pe unde găseşti sala X, amfiteatrul Y, baia. Nu de alta, dar scuteşti o căutare disperată în primele dimineţi, în timp ce ai cursuri într-o mână, cafea în cealaltă şi ai de depăşit găşti de 10 oameni la număr pe holuri.
Prima şi prima oară eu recomand să găseşti secretariatul şi afişierul facultăţii tale. Vei avea nevoie mare: anunţuri, întâlniri cu profesorii, toate au loc la afişier. E regulă: ne vedem la ora x, la afişier. Da, să trăiţi!
Secretariatul e acel loc de coşmar din basme, unde, deşi pare primitor pe dinafară, înveţi că totul e o mare iluzie optică. Înăuntru te aşteaptă nişte cucoane înfipte, acrite de tot ceea ce înseamnă informare. Nu le poţi condamna, oricum ar fi ele, tot îşi fac treaba, mai în silă, mai în grabă. Până să le critici şi să le înjuri, ţine minte că de fapt secretarele conduc facultatea. Vei afla mai târziu de ce. Te las să descoperi pe propria piele. E un proces de iniţiere într-ale studenţiei prin care oricine trece.
Ziua se termină, te bagi la somn. Vine a doua zi, când teoretic se întră „în pâine”. Adică, pe româneşte, încep cursurile.
La primele cursuri, profii fie te vor speria de moarte, fie îţi vor prezenta „cu ce se mănâncă” facultatea asta, specializarea ta. Unii vor fi misogini cu fetele. E ca o regulă de aur pe care toţi o păstrează cu sfinţenie la Cuza. Poate pentru că sunt extrem de multe studente. Poate din alte motive…
Iţi vei cunoaşte în pauză o parte din colegii de grupă. Să nu te mire dacă fetele vor părea fiţoase ori speriate de bombe. Băieţii, mai puţini sau mai numeroşi, după caz şi după specializare, vor începe să discute despre fotbal, jocuri, eventual vor plănui o ieşire la o bere, la o bilă.
Unele fete vor începe să-şi împărtăşească drama vieţii lor privind bacul, relaţiile trecute ori pur şi simplu cât de multă iubire au în sânge.
Ocoleşte-le, sunt obositoare şi nu ai nimic de învăţat de la ele.
Altele mai „date pe brazdă” vor lansa oferte de ieşit la o cafea, un tur al oraşului. De ele nu e nevoie să te fereşti. Poţi chiar intra în micul grup.
Mai sunt şi cele cu aspect de inadaptate social. Dacă vrei să schimbi ceva, poţi începe cu ele. Intră în vorbă, caută metode să le faci să se integreze. Deseori pot fi persoane foarte interesante şi inteligente care însă nu au promovat „magna cum-laudae” obiectul „comunicare şi socializare”.
Merită totuşi să încerci, într-un final îşi dau drumul spre finele anului întâi.
S-a terminat pauza, intraţi la curs în amfiteatrul X. Să-ţi explic ce e ăla un amfiteatru: e o sală de curs mare, cu peste 100 de locuri. băncile sunt dispuse uneori în formă de semicerc, alteori în linie, pe „trepte”. De obicei cursurile se ţin în astfel de încăperi. Încape şi câte o serie întreagă de studenţi, adică jumătate din numărul studenţilor din an.
Eu ţi-aş recomanda să stai cam în primele rânduri, cel puţin la început. Pe parcurs poţi avansa spre rândurile din spate. Dar la început e bine să fii în primele 5 rânduri.
Zâmbeşte mereu, nu lăsa profesorul să te vadă nici prea serios, nici prea trist. Un zâmbet face mult adesea. De obicei profesorii nu vor să vadă în sala lor de curs feţe crispate ori triste. Nu suntem la înmormântare, suntem la un curs interactiv! Aşadar zâmbeşte subtil de fiecare dată. Şi păstrează acel eye-contact cu profesorul. Te face să te simţi bine.
Vei sta printre străini la început. E frumos să te prezinţi la colega/colegul din stânga/dreapta ta. Eventual cauţi câteva întrebări amuzante, încât să îţi stăpâneşti emoţiile şi ţie, şi lui/ei.
Poţi să începi, de exemplu, prin:
Mi se pare mie sau sala asta emană cam multe emoţii?
În ce grupă eşti?
Ai mai fost vreodată în săli de curs? Pari să nu ai emoţii…
Iar la sfârşit, dacă ţi se pare o persoană plăcută, poţi să propui o ieşire la o cafea sau city-tour, alături de mai multe persoane. E mai dificil dacă tu eşti băiat şi ea fată sau invers. O să creadă că te dai la ea/el.
După ce s-au terminat cursurile, poţi să-ţi plănuieşti acel ieşit la cafea sau un city-tour. Nu-ţi fie teamă să propui colegilor o astfel de ieşire, tot se vor găsi câţiva dornici.
Pentru cei care stau la cămin, merge şi o întrebare gen: „Vine cineva spre căminul X?„. Pe drum puteţi căuta subiecte de discuţii.
Pentru cei care stau în chirie sau în gazdă, o ciocnire în autobuz sau în staţia de RATP are acelaşi efect.

Studenţia e frumoasă, iar paşii pe care îi faci la început spun multe despre cine eşti cu adevărat. Chiar dacă te schimbă în bine ori în rău, unele trăsături îţi rămân intacte.
Partea întotdeauna bună este că poţi simţi versurile: „La viaţa mea, am o dambla, să dau la toţi, la toţi să bea. Şi la decan, la prodecan, la toţi colegii mei de an!” 🙂 🙂 🙂

Reclame
Comments
10 Responses to “Primii paşi de boboc”
 1. Mammadou spune:

  Nu stiu de ce,dar cand aud despre deschiderile de an imi vine in minte imaginea unui plutonier din armata care zice „here you are not good or bad,stupid or smart, here you are nothing ” =)) . Cateodata reusesc sa fie asa de funny incat nu sunt deloc plictisitori. In primele zile de facultate e important sa nu-ti pierzi capul si sa nu uiti cine esti.Sa nu incerci sa-ti pui vreo masca, asa cum poate ii vezi pe altii ca fac. Cu siguranta se vor gasi prieteni printre colegi, imposibil sa nu gasesti oameni ca tine intr-o asa multime de oameni. Trebuie doar sa stii cum sa cauti. And…be yourself,no matter what they say

 2. Roxana spune:

  @Mammadou: nu toata lumea asculta Audioslave, deci prin absurd, nu toata lumea va fi „themselves” . 🙂

 3. nicoleta spune:

  aolo, si uite cum strici tu tot chefu la noi, astia mai mari, sa ne batem oleaca joc de boboci. ca deh, si noi am avut parte de acleasi tratament cand am fo boboci. tre sa fie careva sa ‘initieze’. you`re no fan! 😛 :))

  is unele chestii care is reale, altele numa in sitatii extreme. la faza cu “Mi se pare mie sau sala asta emană cam multe emoţii?“/“În ce grupă eşti?”/“Ai mai fost vreodată în săli de curs? Pari să nu ai emoţii…“ mi se pare ca nu se potriveste deloc. mai degraba e „tu la ce liceu ai fost?”/”din ce oras esti?” nu cu emotii, like uat?
  partea cu profii misogini, ei bine io nu am dat peste asa ceva, si deh, is la o facultate unde baietii is la putere la prezenta. da nah, diferite orase, diferite facultati…

  app, sa nu te sperii, am dat peste tine din blogu lu zan… 🙂 ca deh, plictiseala asta e mare de tot!

 4. Roxana spune:

  :))
  nu ma supar, nu-ti fa probleme. Zan are blog? 😐 that’s new. :))

 5. krossfire spune:

  Si inteleaga in primul rand ca indiferent de cat de dragute si bunute sunt colegele , toate sunt rele, la fel ca si colegii cei rai care o sa-ti manance creierul. Acum citesc si prima parte ;P

 6. myhay08 spune:

  @Krossfire sa nu dramatizam totusi …
  @Nicoleta ete atitudinea asta omoara Romania, atitudinea si gandirea asta de „Daca eu am patit asa ala de ce sa nu pateasca la fel? ”
  @Articol… Ai gresit putin intrebarile, adica nu stiu din punctu meu de vedere, un set de genu „Si ce profil ai terminat?”, sau „Din ce oras vii?” sau pur si simplu o vorbire taraneasca, dupa ce te-ai prezentat asa cum trebuie cu o gluma buna gen „Si badea Ion zacea” astfel incat sa nu pari nici plictisitor, nici prea distrat… Si inca ceva, atunci cand te asezi langa un baiat (cazul unei fete aici) sau langa o fata (cazul baiatului) cel mai bine e sa nu te antrenezi prea tare in discutii, din contra, sa stai cat de cat mai linistit primele 2-3 zile, te rezumi la saluturi si daca vrei sau crezi ca na , face bine, un tur de oras o cafea asa cum ai scris si tu… in rest lasa lucrurile sa fiarba la foc mic

 7. nicoleta spune:

  @myhay…deci poftim? bai n`am pus destule iconuri? trebuia sa pun mai multe sa inteleaga lumea ca e o gluma? vai dom`le…si pana la urma daca as avea, prin absurd, mentalitatea asta, tu, oh marete, de ce nu faci ceva? ca de plans, cu totii stim sa ne plangem si sa aratam cu dejtu, da de facut ceva? aud…? aud…? sa`mi fie cu pardon daca gresesc si iei atitudine, da in cazu in care nu cunosti lumea, si te bagi ca msca`n lapte, io zic sa te uiti al cui e laptele si apoi sa vb…
  ai pup iu!

  peseu: da, zan are blog…intra la mine si il gasesti 🙂 .

 8. Roxana spune:

  Kross, imi sperii bobocii, bre. :))

 9. Roxana spune:

  @Mihai: erau exemple . Exemplele sunt date nu pentru a fi reproduse, ci pt a servi de model. 😉

 10. Roxana spune:

  Nicoleta, il caut pe zan pe google. :))
  Hai sa nu ne limitam, people, la mentalitati, eu vorbeam aici despre boboceala. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: