Aventură de boboc

O pun pe Dana într-un colţ pentru câteva „posturi” .

Azi o să vorbim despre lecţii, despre viaţa la cămin, despre cum bobocii se numără toamna.
Ideea mi-a venit după o vizită pe forumul UAIC.
Mulţi boboci sunt dezorientaţi. Bun, dai bacul, te trezeşti că iei nota dorită (sau nu), ajungi la facultate, păşeşti în zilele de depunere a dosarelor cu inima cât un purice, pe măsură ce urci treptele şi ţi se deschid uşi, ţi se înmulţesc şi bătăile inimii. Ajuns în faţa faptului, te simţi ca un Gigi „faţă cu reacţiunea”. Tremuri din încheieturi, transpiri, vorbeşti greu, nu-ţi găseşti cuvintele. Reuşeşti într-un final să îei chitanţa prin care dovedeşti că ai plătit taxa de înscriere, zici un „săru’mâna” de şcoală generală doamnei de la ghişeu şi îţi completezi dosarul. GATA! Totul e pregătit pentru marea ta primă realizare: „admiterea”. Te-ai înmatriculat la o facultate bună, pui mâna pe telefon şi suni ca nebunul în stânga şi în dreapta: „Bă/Fată, ghici? Mi-am depus dosarul la facultă!”
Te simţi împlinit. După câteva zile îţi extragi morcovul din adâncuri şi priveşti pe net lista: eşti admis. Norocoşii sunt chiar la buget. Alţii fac dansul ploii, fericiţi că au intrat şi la taxă.
Urmează o vacanţă de „neuitat”, cu bocete, isterii, legături strânse că deh, pleci în „marea junglă”.

Asta ca intro… simţeam nevoia să-ţi spun pe scurt cum s-a schimbat viaţa ta în ultimele 3 luni.
Vine septembrie. Isterii, iarăşi, agonii şi extazuri, că doar trebuie să prinzi cămin. Aici începe adevărata viaţă de student.
Unii vor încerca să prindă cel mai bun cămin cu putinţă, alţii îşi vor închiria apartamente. Alţii vor risca, lăsându-se pe mâna sorţilor: ” prind sau nu prind cămin?”
Mergi cu doamne-ajută şi în ultimele zile de stat acasă devii dependent de PC/laptop. Dormi cu el în braţe, dormi lângă el, poate-poate se vor afişa naibii odată listele cu repartizările la cămine.
Şi vine: THE BIG DAY! Se afişează listele. Cuprins de febra click-urilor, vei lua calea fibrei optice cu 10 000 de click-uri pe secundă. Deschizi browser-ul web. Scrii: http://www. ….. .uaic.ro/ . Press ENTER!
Gata, ai intrat pe prima pagină. Cauţi la ramura Studenţi-Cazare-Liste.
Inima îţi bate din ce în ce mai tare. Ochii ar fi în stare să-ţi iasă din orbite, doar să ajungă mai repede la listă. Ai intrat! S-a încărcat. Îţi apare documentul .pdf, dai click, scroll, scroll, scroll… Ai ajuns. Eşti al *-lea pe listă, deci ai prins.
„Yes!Yes!”
In cap îţi sună „We are the champions!”, soarele răsare doar pentru tine, miresme de flori se plimbă pe stradă şi răspândesc gloria.
Bun… ajungi după câteva zile la cazări. Surpriză! Locurile bune s-au dat la anii mai mari. Nu cunoşti pe nimeni, te pui într-un rând şi aştepţi cu trei exemplare ale contractului completate să fii strigat. Lângă tine un boboc la fel de emoţionat, însă nestăpânit începe să-ţi îndruge drama vieţii lui: bacul. În timp ce tu, cu disperare şi o ultimă speranţă aştepţi chemarea care nu mai vine, bobocul (feminin sau masculin, după caz) de lângă tine reuşeşte să-şi facă propria etichetă: „keep away from me”.
Te strigă, într-un final. Ajungi, îţi alegi, impropriu spus, o cameră, una din cele câteva rămase libere, te duci la doamna administrator, îţi predai acolo cartea de identitate (ai putea să-ţi iei rămas-bun, nu se ştie dacă domnii de la poliţie nu-ţi pierd buletinul în încercarea de a pune o viză de flotant), îţi iei cheia, intri în cameră.
Primul impact: „Wow, pare mare. Şi ce goală e!” . Nu-i nimic, va fi mult prea plină peste câteva zile.
Mulţumit, bobocul din tine pleacă acasă. Se întoarce în Iaşi după câteva zile cu bagajele pregătite, pregătit fiind şi tu pentru noua casă. Îţi cunoşti colegii/colegele de cameră, colegii de palier, complexul studenţesc, micile cărări pe care le apuci pentru a scurta din drumul tău spre facultate ori spre un magazin alimentar.
Prima noapte e cea mai amuzantă. Linişte totală în cameră, fiecare vrea să pară ceea ce nu este. Nici urmă de bâzâit, de foială. Sound asleep, ai zice.
A doua zi, toată lumea îşi spune părerea în legătură cu acomodarea.
Te duci, faci un duş, îţi pregăteşti un mic dejun şi porneşti spre facultate, doar e deschiderea.
Iar în momentul în care pătrunzi în Aula Magna îţi dai seama că toamna se numără studenţii: mii la număr.

* * *
(va urma…)

Anunțuri
Comments
6 Responses to “Aventură de boboc”
 1. Mammadou spune:

  The road to perdition,le chemin de la pourriture or a road to greater things? Too bad too many get lost on this road or they fall into the ditches they digg themselves to hide the fears who just get to the weaker-hearted. Pentru unii e ca o plecare la lupta,la lupta cu necunoscutul si cu propriile temeri. Sau momentul pentru un pic de „democratie prost inteleasa” ;))

 2. Roxana spune:

  @Mammadou: pentru unii e o trezire la realitate. :)) cam brusca, ce-i drept. 😀
  sunt curioasa cum se vor purta anul acesta bobocii.

 3. myhay_08 spune:

  @Roxana, LA fel bineinteles, doar e o traditie de „comportament bobocal”. Glumeam de fapt bobocii vor fi altii, insa vor fi aproximativ aceleasi comportamente, pana la urma vor fi aceleasi ideologii, cu care venim de-acasa „Mama sa ai grija sa nu-ti deranjezi colegii de camera”, si multe multe altele… Pe scurt Anul universitar incepe si se termina la fel, un lucru e sigur insa, nu la fel se iese din el , unii cu restante, altii fara, altii absolventi, altii cu „nepotisme” … si altii, ei bine altii nu pot spune c-au „terminat o facultate” pentru ca n-au puut lua examenele ……..

 4. Roxana spune:

  @Mihai: generatiile se schimba de la un an la altul. Ma indoiesc ca bobocii de anul asta vor fi la fel. 😉

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] că e o simplă continuare de aici. Vei afla pe parcurs de ce camera de cămin este percepută ca fiind o “masă […]

 2. […] Aventură de boboc « lost inside my dream pierdutaprintreranduri.wordpress.com/2009/09/21/aventura-de-boboc – view page – cached Azi o să vorbim despre lecţii, despre viaţa la cămin, despre cum bobocii se numără toamna. — From the page […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: