[Dana8]Confruntare

Mă trezeşte violent din visare mâna şefei. M-a prins de umăr şi mă zguduie, apoi mă priveşte atent în ochi. Timp de câteva secunde ne fixăm privirile acide una asupra alteia. Dacă ar exista un război adevărat între noi, sigur ar fi cel mai lung din istorie.

Sătule de înfruntarea vizuală, fiecare ne depărtăm. Mă ridic agresiv, în fugă şi mă poziţionez lângă geamul stropit. Ea îşi îndreaptă fusta şi-şi perie cu mâna umărul. Apoi mimează o tuse seacă. Începe:
– Ai terminat?
– Da!
– Serios? Asta s-o crezi tu!
– O cred.

Faţa îmi schiţează un zâmbet satisfăcut. Ştiu că o deranjează. Îi place să mă vadă secătuită de puteri, nervoasă. Dar azi sunt exagerat de calmă, mă simt bine, chiar dacă nu am dormit toată noaptea. Am prins încredere datorită celor două articole. Încă ascund ziarul în braţe. Nu-mi vine să-l las, mi-e teamă că e o soartă prea crudă, chiar şi pentru un ziar, să ajungă în mâinile ei. Şefa mi-l cere din priviri. Îi răspund negativ. Insistă. Nu schiţez niciun gest. Muşchii îmi sunt blocaţi. Îmi întinde mâna. O las să cerşească în speranţa că îi voi preda ziarul. Începe să se enerveze şi bate agresiv din picior. Vârful pantofului loveşte repetat podeaua. Lumina care reuşeşte să pătrundă în birou îmi dezvăluie o dâră de praf care se ridică spre fusta şefei. În continuare aşteaptă. Eu tac, rămân pe poziţia de apărare.

Trece aproape un minut de când nu ne-am mişcat. O simt că-şi pierde răbdarea. Îşi mişcă trupul bătrân şi face un pas. Eu decid să nu mă mişc, în schimb, fără să-mi dau seama strâng şi mai tare in braţe ziarul. Mai face un pas. Atunci apuc ziarul de la mijloc. Îl ţin ca pe un trofeu în mâna dreaptă, la nivelul taliei. Şefa ajunge în faţa mea. Îmi dau seama cât de mic e biroul şi cât de mare face ea pasul:

– Dă-mi să văd ziarul! Sau te temi că-ţi voi şterge zâmbetul de pe faţă după ce-ţi citesc articolele?
– Nu mă tem. Luaţi-l!
Şi îi arunc ziarul la picioare. Ies din birou, apuc geanta şi haina din cuier. Deschid uşa şi, înainte să o închid, îi arunc în silă câteva cuvinte:
– Să nu mă căutaţi până mâine. Azi am liber! O zi bună!

Nu apucă să-mi răspundă, îi ucid tentativa de cuvânt cu uşa. O las singură în birou, iar eu mă îndrept spre ieşire. George mă salută din cap, îl salut şi eu din mers. Încă doi paşi şi ajung la uşa care dă spre exteriorul redacţiei. Îmi pare atât de frumoasă, pentru prima oară. O deschid şi dau nas în nas cu fanclubul şefei. Le zâmbesc ironic şi trec pe lângă ele. Mă salută arogant. Flutur mâna în aer, cu spatele la ele, la fel de arogant.

Ajung în sfârşit afară, în faţa parcării. Soarele bate puternic. Trag o gură de aer. Gustul libertăţii… Mă comport de parcă aş fi scăpat de închisoare. Bag mâna în buzunar, caut cheia. Nu o găsesc. Proastă mai eşti, Dana! E în geantă. O scot, mă uit la breloc, cioara de cauciuc pare şi ea fericită azi. Deschid maşina, o mângâi pe capotă, arunc haina şi geanta pe scaunul din dreapta şi mă urc pe scaunul şoferului, trântind zgomotos portiera.

Bag cheia în contact, mă privesc în oglindă, îmi ciufulesc părul, mă aplec în bord şi caut rujul. Îl găsesc, mi-l întind gros pe buze, deschid radioul. Pornesc maşina. Ceasul îmi indică 8:20. Părăsesc parcarea pe melodia celor de la The Gathering, Leaves. În aer pluteşte atmosferă de toamnă…

Anunțuri
Comments
4 Responses to “[Dana8]Confruntare”
 1. Mammadou spune:

  The employer-employee crysis ;)) and also a clash of personalities. The bad thing is Dana is in real danger of becoming like her boss after some years. If the return that should change her life doesn’t happen,things could turn out really wrong. Maybe she doesn’t get to have the same bad personality,but she can be just as sad and dissapointed inside just like her boss.And maybe then she would understand. Probably understand,but never accept.Nothing gives you the right to behave bad with the people who you think don’t have a real defence against you. Fortunately, as we can see, some of them fight back. She could have quit the job right then,but she didn’t…to quote another related article…”motive romanesti”.
  I wonder if Romanian reasons only work in and for Romanians…actually I think they are much more universal than we might think. I think it’s about the type of people and the personalities, plus the background and what happens in their life. All these bring with them the reasons to endure and stay in bad situations. With the ego coming out for a short showdown from time to time ;))

 2. Roxana spune:

  @Mammadou: Dana nu va ajunge ca sefa ei. Ti-am zis cá am in minte imaginea finalului. Mai e oricum cale lunga pana atunci.
  Motive are, insa nu ar fi o baza suficienta pentru ca Dana sa accepte viata de rahat. Si situatia de la job. Inca incerc sa-mi imaginez cat de bolnav trebuie sa fii ca sa suporti atatea. 😐

 3. myhay_08 spune:

  @Mammadou: Imi place cum te-ai exprimat, si chestia ca „motivele romanesti” sunt universale m-a facut sa zambesc si sa emit ce-a mai tampita teorie „frazala” auzita vreodata „Toti oamenii se trag din romania, si de fapt noi suntem stramosii tuturor”. Asa-i c-am abersat frumos ?
  Cat despre articol, iubesc pur si simplu faptu ca Dana i-a taiat vorba, „cu usa” mai iubesc si reactia Danei pentru ziar. Imi place faptul ca Dana are si ea o zi „buna”, o zi in care sa nu fie stresata sau alte lucruri de genul acesta, o zi in care pur si simplu sa-i mearga bine. Probabil ca i-au lipsit astfel de zile, desi numai ea stie daca am sau nu dreptate. Si mi-am imaginat acea dara de praf intr-o zara de soare, care se ridica din carapatura unei podele „pavate” cu „parchet” de fapt cu scandura prinsa in cuie si vopsita, dar roasa si prafuita si crapaturile fiind practic pline de nisip si rumegus. nu stiu exact daca ai vrut sa exprimi acelasi lucru…

 4. Roxana spune:

  @Mihai: :)) nu ma puteam abtine, e cea mai amuzanta teorie auzita de ceva timp. 😉
  Dana vede foarte bine detaliile, pentru ca meseria i-o cere. E si acida, mai ales cu persoanele care vor sa o calce in picioare.
  La descrisul podelei, sa zicem ca ai inteles ideea de baza. Dar sa stii ca nu are parchet deasupra, totusi sa nu uitam ca e o redactie jegoasa. :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: