[Dana1]Portret

Deschid uşa. Scârţâitul nu i s-a schimbat, nici mirosul cărţilor prăfuite din bibliotecă. Persistă acolo, de parcă un sigiliu ar fi fost pus peste timp, în aşa fel încât amintirea noastră să rămână conservată.
Acelaşi parfum, dragul meu, acelaşi gust amar lăsat în umbra paşilor grei. Iar tu… Tu unde ai dispărut? Îţi caut cu ochii conturul, îl desenez lângă fereastra puternic luminată dinspre aripa stângă.
Acolo, ţi-ai trântit coatele grele pe o masă veche, scrijelită cu unghiile de cititorii fideli ai bibliotecii.
Mi te imaginez cum răsfoieşti violent paginile gălbui ale vreunei cărţi uitate, cu autorul şters de pe copertă. Nu-ţi place povestea, te dă de gol expresia feţei. Eşti nervos. Ai în tine o sete de carte şi nu mai găseşti nimic în afurisita asta de conservă. Înjuri autorii care scriu doar de rutină, înjuri lumea şi lipsa de originalitate. Ai citi un basm, dar ţi-e silă. Toate au final fericit. Vrei ceva diferit: final?Nu, fără final, mi-ai spus cândva că nu-ţi place finitul.
Ai prefera să nu citeşti ultimele pagini, ci să laşi loc de interpretări.
Te agiţi. Ai băut azi prea multă cafea. Mereu bei prea multă cafea. Ce dracu, nu pricepi că nu-ţi face bine?
Îmi bat gura degeaba…
Te-ai săturat să aştepţi şi ai închis cartea. Mai mult chiar, ai cutezat să întrerupi liniştea de mormânt şi ţi-ai cutremurat trupul masiv. Ai făcut trei paşi, aceiaşi paşi greoi care lasă umbre nostalgice în urma-ţi. Te-ai întors deodată, mai nervos. Ceva s-a schimbat. Privirea din ochii tăi. Îţi lucesc ochii ca vârful pietrelor dintr-un râu de munte, lovite de razele soarelui. E acea sclipire. Ţi-ai amintit de ea. Fugi spre raftul din aripa dreaptă, corpul trei. Raftul al doilea. Da! E acolo. Trebuie să fie.Doar ţi-am povestit ultima oară cum am ascuns-o acolo.
Mi-ai promis că o vei căuta, ba mai mult, o vei găsi.
Te apropii cu emoţie. Faţa ţi s-a descreţit. Ţi-au pierit nervii. Te ridici pe vârfuri, întinzi mâna şi pipăi lemnul prăfuit al raftului. Degetele îţi pătrund în întuneric. Şi pătrund tot mai adânc…
S-au lovit de ceva. Mâna s-a oprit. Degetele-ţi tremură. „E acolo!”, îţi şopteşti cu voce tare, joasă.
Apuci ceva deodată, repezit cum te ştiu din fire. Ai prins-o. Ai găsit-o.
Dar ce faci? Nu te uiţi la ea? Uită-te la ea!
Nu îndrăzneşti. Ţi-e teamă. Trupul acela masiv de om ar trebui să-ţi dea curaj. Şi totuşi ţi-e teamă. Rămâi aşa, tăcut, cufundat în linişte şi praf. Mâna ţi-a paralizat pe raftul al doilea. Inima a încetat să mai ticăie. Venele de la mâna dreaptă ţi-au secat, nu mai curge strop de sânge prin ele…
Ce faci? Ia-o odată!
Degeaba. Stai şi priveşti în gol. Priveşti către întunericul în care ţi-ai adâncit mâna. Nicio reacţie. Toate ţi-s mute.
Ce naiba faci? Ia-o odată!
Nimic… Nu schiţezi niciun gest, niciun gând. Eşti inert. Mi-e atât de greu să pătrund în mintea ta. Mă paralizezi şi pe mine.
Ce naiba faci? Ia-o odată!
Strănuţi.În final ai rupt tăcerea. Ia-o odată şi pleacă înapoi la masă!
Îţi revii. Te uiţi la mâna dreaptă. E tot îndreptată în direcţia raftului. Degetele ţi se dezmorţesc. Înima începe să bată. Îmi pare că-ţi văd venele de la mână cum zvâcnesc. Ai prins iar viaţă. Apuci din nou întunericul. „E tot acolo”, îţi spui. Şi îţi retragi mâna fără nicio pradă în degete.
Ce faci? Stai!
Degeaba. Te retragi, te îndepărtezi tot mai mult de mine. Nu-ţi mai pot desena conturul. Fereastra dinspre aripa stângă se întunecă şi ea. Masa scrijelită pe care-ţi rezemai coatele s-a adâncit în întuneric. Tu ai dispărut total. Uşa scârţâie a stingere.
Stai! Nu o închide! Aşteaptă!
În zadar. Am rămas doar eu şi liniştea.
Deschid ochii. E ora 22:00.
„Futu-i! Iar am întârziat la serviciu!”

* * *
 ( fragment din „Dana”)

Reclame
Comments
11 Responses to “[Dana1]Portret”
 1. Roxana spune:

  @Drace: nici nu ştii prin câte am trecut azi pentru inspiraţie şi o amărâtă de pagină scrisă. =))

 2. Mammadou spune:

  Roxana :
  @Drace: nici nu ştii prin câte am trecut azi pentru inspiraţie şi o amărâtă de pagină scrisă. =))

  Words don’t come easy…Eu sunt de acord ca mereu nu noi alegem cartile pe care le citim,ci ele ne aleg pe noi.Insa asta se intampla doar cu cartile foarte bune…cartile acelea au suflet,au o viata a lor, au o istorie,trecut,viitor si ne aleg pe noi sa le scriem prezentul. Decorul de inceput nu e de obicei acelasi…biblioteca din care alegi cartea sau un anticar care se pregateste sa-si inchida taraba si sa plece acasa sau poate o librarie de la coltul strazii…there is well all begins. Ciudat este ca sentimentul acesta ca nu tu ai ales cartea iti vine dupa ce o termini.Like „there is a twist in the tale”, „a hidden catch” that you never get until it ends. Umberto Ecco spunea ca exista carti „periculoase”, carti care asteapta sa te prinda in capcana,sa se joace cu mintea ta…well,look what they did to him: they made him write this kind of books himself.
  The bottom line is that a book is not a dead thing,some words thrown on a page that get forgotten after the paper is worn out. Books have a life, have a meaning and happy is the one who gets it.

 3. Roxana spune:

  @Mammadou: De fapt ea alesese cartea pentru el, iar el nu a avut curajul să o ia din raft. That’s the story line.
  Iar încep cu men are cowards, some of them. 😀

  Umberto Eco săracul a fost lovit de inspiraţie prea multă, imaginaţia lui s-a suprapus peste realitatea dureroasă a vremii. Se mai întâmplă.

  A book… don’t judge a book by its cover.
  A book… an open book.
  😀

 4. Putina lume mai citeste carti in ziua de azi ! 😦

 5. myhay_08 spune:

  Din pacate „Romania inedit ” are drepate, si prea putini mai citesc cartile in starea lor … pura , litere pe o hartie „galbena”. Insa nu asta e subiectu, de fapt sincer sa fiu, tipi nu sunt lasi, de fapt tipii au inca acea, concenptie cum ca tipele au o … pasiune pentru „romanele romantice”. Romane care deobicei nu sunt agreate de „baietii duri” sau „baietii rai” (bad boy wannabe-ul despre care ai scris acu cv vreme ) ca dauneaza la imagine (cica). Pe langa asta baietii in general cauta romane politiste sau SF, cautam inedit, conspiratii, intriga, toate acele lucruri care te fac sa stai cu sufletul in dinti, pana treci la pagina urmatoare (A se vedea A.C.Doyle, scrieri despre Sherlock… )
  Eu sincer as accepta o carte recomandata de-o fata, si asta bine-inteles cu un scop „practic”: Cand o tipa iti recomanda o carte deobicei se apuca si-ti povesteste ceva din ea , iti face o „recenzie” si mai apoi te invita cu mare drag si pasiune sa citesti cartea cu mentiunea „O sa-ti placa sigur !”. ASta e partea usoara, pe umra te duci si citesti cartea, si ti-eti sare probabil altceva in ochi, altceva decat ce ti-a povestit amica care iti recomanda cartea. Ei bine daca stii sa folosesti asta in ajutorul tau, esti un mic „observator” pentru ca data viitoare cand domnisoara sau doamna respectiva va avea o onomastica sau o zi de nastere , vei stii ce gen de carti i plac, si cateodata o carte pe sufletul omului face mai mult decat o poseta „da firma” sau un pachet de ruj, rimel si farduri” de la … (parerea mea 😛 )

  Gata va als ca-i seara si ma intind, ca neaua cand e iarna si ninge afara…

 6. Roxana spune:

  @romania inedit: putina lume citeste, dar macar e lume buna, sa-i zicem.
  @mihai: uite cineva care vede detaliile. esti de-al meu, e clar. 🙂 sa stii ca azi si femeile scriu altceva decat romantisme. am avut si eu perioada mea sumbra de muze bacoviene si laitmotiv gen vanatoare ori crime. s-a terminat totusi. 🙂 🙂

 7. myhay_08 spune:

  @roxana, nu stiu daca sunt cu adevarat de-al tau asa cum spui, insa nu ma refeream la ce scriu femeile ci la ce citesc si recomanda apoi femeile… ma rog ai prins u cumva ideea da nu de cap ci de coada 🙂

 8. Roxana spune:

  @Mihai: defect profesional 🙂 . eu iti spuneam ce-am patit eu. 🙂

 9. Si eu as citi o carte recomandata de o fata , mai ales daca o cunosc pe fata !

 10. Roxana spune:

  @r.i.: mai bine spus ar fi că o cunoşti după ce citeşti cărţile pe care ţi le recomandă. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: