Regnul animal – versiunea studii superioare

Citesc pe mai toate blogurile concluzionările de după admiteri la facultate. O fi cam în urmă postul meu, însă simţeam nevoia să-l scriu ca răspuns la ploaia de frustrări şi de comentarii total nepotrivite, ploaie care se revarsă pe durata vacanţei de vară. Iată ce ar trebui să ştie studenţii (freshmen), înainte să îşi facă o intrare grandioasă pe poarta corpului X de la facultatea Y, din cadrul Universităţii Z:

1. Pronind de la celebra expresie „Orice pădure are uscăturile ei”, se poate deduce că şi „Orice universitate are uscăturile ei”.

2. „Scopul scuză mijloacele!” – atâta timp cât ai ca scop să înveţi şi să ajungi cineva după ce termini studiile, te mulţumeşti cu mijloacele pe care le ai la dispoziţie, deci (deşi redundant), te mulţumeşti cu mijloacele mai puţin „ortodoxe” ale facultăţii de a-ţi oferi informaţia.

3. „Elefănţeii roz nu predau la facultate”. Nu, vei da uneori de adevărate Godzilla preistorice pe care moartea le aşteaptă în prag, dar ele (godzillele) preferă încă să predea în facultate.

4. „Viaţa nu e roz” – dacă tot suntem la capitolul „roz! şi uiţi de pete (probleme)”, e important să ştii că viaţa e cu probleme, cu „pete”, deci nu e roz, logic. Aşadar nici facultatea nu e roz ;).

5. „Munca e brăţară de aur” – capitolul „aur”, „biştari”, „verzişori”, „euroi” – limbaj tipic ţăranilor de oraş care se încadrează în categoria „am bani, deci exist” şi care vor înţelege că brăţara de aur va face „munca” în locul său la un examen. Şi te trezeşti că ţăranul de lângă tine, care privea pierdut pe fereastră, în timp ce molfăia o bucată de gumă şi scuipa la telefon expresii de agăţat minore ia o notă mai mare ca tine la examen.

6. „Welcome to the zoo” – facultatea e un fel de zoo cu bipede. Vei păşi în grădina asta zoologică şi vei realiza că tot felul de animale roiesc libere în jurul vreunui stăpân (îngrijitor) care le dă de „mâncare”. Mâncarea este în principal formată dintr-un meniu consistent de informaţii şi materiale, aşa încât după „masa copioasă”, orice animal va fi în stare să ia 5 la un proiect şi să intre în examen. Există şi cazuri nefericite când animalele nu reuşesc să intre în examen din cauza unui conţinut redus de minerale şi proteine, însă primesc întotdeauna o a doua şansă, masă. 🙂

7. „Liberte, egalite, fraternite!” – exclamaseră francezii la căderea Bastilliei.  În prezent, facultatea se bazează pe principiul francez şi te trezeşti liber, „frate”/”soră” cu necunoscuţii din cămin, egal cu ţăranul/ţăranca de lângă tine.

8. „Sad, but true” – nu e o constatare, e un warning! Te trezeşti că micul tău univers e dărâmat de vestea că ai restanţe. Babuinii care au copiat la examene vor face un „victory dance” în jurul focului aprins cu lucrările de la examen. În faţa acestui ritual de junglă va trebui să fii puternic şi să rezişti tentaţiei de a pune mâna pe o puşcă şi de a-i împuşca pe rând. Consolează-te cu gândul că undeva, dincolo de junglă există o gaşcă de vânători profesionişti, care îi vor jupui la sânge de orice bun. 🙂

9. „Împerecherea” – ca orice episod prezent în viaţa babuinilor şi animalelor bipede, împerecherea are loc doar pentru asigurarea perpetuării speciei. Vei vedea adevărate bătăi între babuini şi restul animalelor, atunci când o potenţială victimă este identificată, însă nu doar de unul, ci de mai mulţi ţărani.  La acest spectacol al naturii poţi fi martor oricând. În plus este gratis, amuzant şi interactiv. Uneori babuinii îşi aleg un reprezentant din public, întrucât nu pot lega două fraze fără a se bâlbâi. De multe ori însă babuinii rămân cu fundul roşu şi cu ochii umflaţi, consolându-se cu faptul că au devenit o nouă specie.

10. „Am cravata mea, sunt pioner” – sau „am cravata mea de cocalar”, în versiunea studiilor superioare. N-ai să vezi studenţi care se îmbracă la 4 ace decât atunci când au de susţinut licenţa sau au un examen mai important. În rest, blugii la putere şi hainele decente. Dar nu! Porţile se deschid şi intră „men with ties” – specie niciodată pe cale de dispariţie, atâta timp cât maneaua este la putere. Aceşti „men with ties” vor face tot posibilul să şocheze prin lipsă de stil, originalitate, cultură, limbă română – toate situate sub nivelul zero al mării. Deparazitarea se va face într-un viitor apropiat, să sperăm.

11. „Noi skriem romaneshte” – ceva la ordinea zilei, întrucât dacă faci imprudenţa de a cere un curs vecinului gelat  sau vecinei extra-bronzate, cu buze foarte roz, vei descoperi că limbajul messenger se regăseşte şi in sfera offline-ului.

12. „Zâmbeşte, mâine poate fi mai rău!” – pentru că mâine, într-adevăr va fi mai rău. Dar ca orice român care se respectă vei râde în hohote doar ca să nu plângi.

13.”Râdem, glumim,  dar nu părăsim incinta” – a devenit astăzi, în limbajul studenţesc „râdem, glumim, futem, plătim” . Restul vine de la sine 🙂 .

14. „Când doi se bat, al treilea câştigă”  – de fapt, când doi se bat, al treilea face poze şi le pune pe haicinci.

15. „Love at first sight” – sau love at first fuck. Nimic nu se compară cu duşurile din cămin şi iubirea cu zgomot din ele. 🙂 🙂

16. „Iubiţi şi câinii vagabonzi” – sau „iubiţi şi aurolacii vagabonzi”. Nu e nevoie să-i cauţi tu pe ei, google e sigur că te vor găsi ei pe tine. Nu uitaţi de spray-ul lacrimogen pentru protecţie 100% în timpul zilei şi al nopţii. (valabil exclusiv pentru fete) 🙂

17. „Deschiderea oficială a anului universitar” – sau prima şi ultima zi fericită pentru copilul din tine.

18. „High-level communication” – sau altfel spus, „tărăncile care se cred pe câmp atunci când vorbesc la telefon”.

19. „I will survive” – sau cum îşi spun studenţii înaintea examenului, după 3 nopţi nedormite şi informaţie la minus infinit. 🙂

20. „God’s will” – sau cum copiază popii cu handsfree la examene.

21. „În fiecare din noi există un Popescu”(vorba profului de info) – sau cum fac profesorii glume la care râd singuri.

22. „Blood link” – nu mare-ţi va fi mirarea când vei constata că 3/4 din profesorii şi asistenţii de la facultatea ta sunt rude. Şi încă de prime grade.

23. „Jos cenzura???” – sau cum îţi vei mângâia auzul cu cele mai interesante şi originale înjurături rostite din adâncul … inimii, jos, în faţa căminului.

24. „Sara pe deal” – sau în parc, pe stradă, în scară etc. Ţăranii vor fi prezenţi peste tot. Obişnuieşte-te cu ei, viaţa ar fi prea high IQ fără aceste specimene.

25. „Mamma, I’m coming home” – prima zi de cursuri din semestrul II, atunci când 1/4 dintre ţărani realizează că nu au ce căuta la facultate.

26. „Hasta la vista, baby! I’ll be back!” – sau ceea ce îi spune studentul profesorului, în timp ce îi predă foaia albă de examen. Există şi sesiunea de restanţe.

27. „Luminiţa de la capătul tunelului” – sau sesiunea de restanţe/reexaminări.

28. „Pimp my ride” – sau „pimp my room”. O cameră de cămin poate spune multe: dacă a fost locuită înainte de studenţi, babuin, ţărani sau animale bipede, ce lupte s-au dat în interiorul celor 4 pereţi, cine a câştigat etc.

29. „The future’s bright” – sau încurajarea pe care orice student o rosteşte în gând, sperând că facultatea pe care o termină îi va oferi, pe lângă diploma frumos cartonată, şi un job în domeniu.

30. „Trece vremea…” – sau cum realizezi că au trecut cei 3-4 ani de facultate.

* * *

(To be continued someday…)

Reclame
Comments
13 Responses to “Regnul animal – versiunea studii superioare”
 1. Vlad spune:

  :)) foarte tare articolul.

 2. Dr.Parazitu spune:

  „…1/4 dintre ţărani…” nu taranii de la tara sa le zic asa, se lasa de faculatate, ci taranii de oras:P, cei de la tara, care au facut un liceu la oras, aceia sigur termina facultate pe cand cocalarii de oras ajung cu restante. Nu cred ca trebuie sa le zici la toti tarani:P ca poate intr-o buna zi vei da de vreun taran care ti va da lectii…(adica iti va fi profesor)

 3. @ Parazitu: cine mă cunoaşte, ştie la cine mă refer.
  Nu-mi place să fac discriminări doar pt că unii trăiesc la oraş şi alţii la sat.
  Critic doar prostia din oameni, nu şi locul de provenienţă.
  Am folosit „ţăran” cu sensul de „prost cu talente”. 😀
  Nu îmi va fi profesor, pentru că nu am să mai stau prin ţară mult. Dar atât timp cât are cunoştinţe şi am ce învăţa, e ok.

 4. krossfire spune:

  Am observat o chestie dubioasa. Cam in orice alta limba cu exceptia italianei de origine si a minunatei limbi romane , dictonul lui Machiavelli este tradus prin ”Rezultatul\Sfarsitul scuza mijloacele” (The end justifies the means).

  Vezi tu, mijloacele se justifica doar dupa ce ai realizat ceva si ai ce sa arati (uite, am facut asta cu sacrificiul asta) nu atunci cand doar ai un proiect cu slabe sanse de succes dar esti deja dispus sa calci pe cadavre !

  In cazul de fata odata ce ai ajuns cineva poti spune ca ”mijloacele” au fost cu-adevarat scuzate. Pana atunci, mergi la risc 😉

 5. Mammadou spune:

  @krossfire(nu mai spun de scrisul in engleza de la nick-ul tau,pe care-l consider „licenta poetica”,in post-ul asta e vorba despre scrisul in romaneste)
  Nimic important nu s-a facut prin mijloace simple…nici un lucru cu adevarat valoros nu s-a castigat pe degeaba.Eu sunt asa cum sunt si unde sunt azi pentru ca am facut sacrificii constient,chestia cu mersul la risc e buna de spus in fata blocului dupa ce ai spart o sticla de bere pe care ai golit-o ca sa-ti inneci amarul dupa examenul la care te-a prins copiind pentru ca ai fost fraier si n-ai cotizat cand trebuia.

 6. Drace spune:

  Ai mult umor… se zice hicinci.

  Krossfire, in celelalte limbi suna mai bland. :))

 7. N-am mai intrat de o zi. Pe rând:
  @kross: The end justifies the mean – valabil pt alte limbi, dar la săraca noastră ţară, what end could that be? Aşa că e mai ok să spui scopul (atins cândva, in viitorul indepărtat), decât „sfârşitul”. Anyway, mie mi s-a părut amuzant într-aşa un context. 😀
  @mammadou: adevăr tastează degetele tale. 🙂
  @drace: merci. „haicinci” sună mai românesc. :))

 8. krossfire spune:

  Mammadou : Eu spuneam ca modul in care spunem noi dictonul se traduce prin ”Mergem la risc”. The end justifies the means – asta e o chestie pe care o spui dupa ce ai facut ceva important, dar prin sacrificii…nu inainte de a face ceva !

 9. vecinadeblog spune:

  funny stuff 🙂

 10. @vecina de blog: funny name. 🙂

 11. Mammadou spune:

  Mie mi se pare ca spui chestia cu mersul la risc tocmai cand nu reusesti sa-ti faci vreo strategie sau nu esti in stare sa te gandesti la un mijloc adecvat prin care sa atingi vreun scop anume. The end justifies the means e de fapt ceva stil Machiavelli, sau ca traduc mai plastic…sa nu-ti fie frica sa calci pe cadavre la nevoie daca se pun in calea ta spre „glorie”. Si mereu vor fi persoane dispuse sa te critice pe tine si mijloacele folosite…cei care nu pot,dar stiu dau sfaturi,cei care stiu si pot,fac ei insisi,iar cei care nu stiu si nu pot,critica si jignesc. Adevarul e…in ochii privitorului,la fel ca si frumusetea se pare.

 12. @ Mammadou: ştii care e problema? Machiavelli a fost, conform istoriei, o pată neagră pentru gândirea sa. Din cauza asta, azi, oricând ai spune „scopul scuză mijloacele”, ai fi socotit drept un om de joasă speţă.

  Oricum, cine nu e gata să rişte în viaţă şi să lupte, atunci când îşi găseşte raison d’etre este un laş, părerea mea.
  Şi până la urmă, oameni care să te critice vor fi mereu. Dar 99% dintre ei rămân doar cu minunata lor critică şi cu un gust amar. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: