Negustori…

Stones

( De câte ori nu ai spus că începând de mâine schimbi totul? Începând de mâine vei fi alt om, pentru că cel de lângă tine nu te acceptă aşa cum eşti şi pentru că trebuie să fii altcineva decât tu însuţi ca să supravieţuieşti într-aşa o lume de haină?
Ori de câte ori suferi îţi închizi o parte din porţile inimii, deschizi porţile minţii şi realizezi că a iubi înseamnă raţional. Sau cel puţin aşa trebuie. )

N-avem nevoie de iraţional pe lumea asta. Nu ne primeşte nimeni dacă vindem vise pe stradă. Nu câştigăm nimic din comerţul cu speranţe. NU!
Trebuie să ştii pe ce carte să joci, altfel nu primeşti înapoi nici măcar ceea ce ai investit.
Ca un om raţional, gândeşti în avans toate mişcările, iei în considerare orice pas greşit, rişti şi în final… rezultatul este unul scontat.
Vânzător de adevăruri crude şi tăioase, comercializezi realităţile tuturor. O întreagă afacere de sfaturi strategic rostite, o întreagă cultură şi cunoaştere dobândită cu un scop comercial, niciodată pentru persoana ta, ci pentru cei din jur. Cererea e mare, oferta ta e la fel de consistentă. În fiecare an faci faţă crizei, pentru că eşti cu un pas înaintea celorlalţi.
Iar când realizezi că un vânzător de vise este strivit de greutatea cuvintelor aruncate asupra-i, te decizi să nu devii niciodată unul .

Până când? Până ieri…
Ieri ai cunoscut un vânzător de vise şi de speranţe care supravieţuieşte crizei. Nu e bogat, insă are strictul necesar. Şi mai presus de toate, are libertate. Sfidează legile gravitaţiei care spun că visătorii nu pot să se înalţe printre tarabele ce vând realităţi la pachet. El s-a ridicat şi e fericit. E liber.
Începi să te detaşezi de realitatea ta crudă şi înfiorătoare. El îţi deschide uşa. Păşeşti în visul său. E atât de frumos, atât de luminat, încât îţi curg lacrimi fără să realizezi că plângi. Dar plângi de-a binelea. Şiroaie mari şi limpezi ţi se scurg pe obraji, ca izvoarele de munte printre pietrele acoperite de iarbă.
El nu ar vrea să plângi, pentru că nu e un negustor de lacrimi. Şi-a impus principii pe care le respectă: niciodată să nu vinzi sau să cumperi lacrimi. E mai bine să-ţi fie făcute cadou, pentru că sunt adevărate perle.
I le fac cadou. Am atâtea perle strânse în palmă, zilnic, căci plânsul mi-a devenit rutină…

Negustorul acesta de vise şi speranţe e şi negustor de promisiuni. Sau cel puţin aşa am crezut. Mi-a spus azi că nu mai vinde promisiuni nimănui. Le dăruieşte persoanelor speciale. La fel face şi în cazul curajului. Nu va fi niciodată vânzător de curaj, pentru că nu poate vinde aşa ceva. Curajul se dăruieşte, nu se vinde!
Îl credeam diferit de mine, însă mi-am dat seama că niciodată nu am fost negustor de realităţi. Era doar o mască. Sub ea se ascundea un alt negustor de vise.
Suntem ca două unghiuri complementare, ca două linii paralele care se unesc doar la infinit.
Universul e totuşi destul de încăpător pentru amândoi, iar pentru că împărtăşim aceleaşi pasiuni, aceleaşi măşti, am decis să ni-l insuşim. Universul unor negustori de vise…
Sună bine, nu-i aşa?

* * *
( I’m always late, but you’re always waiting for me… )

Anunțuri
Comments
6 Responses to “Negustori…”
 1. Mammadou spune:

  Traim din vise si sperante in absenta unui prezent plin de impliniri…omul care nu e fericit nici in vis,e pierdut.

 2. Preda Iulian spune:

  Intra pe http://www.momentevesele.ro si citeste pamfletul in versuri “Ce frumos a fost candva” Cum a fost si ce-a ajuns statiunea Govora .

  Sa ai o zi frumoasa si linistita alaturi de cei dragi!!!

 3. @Mammadou: omul care e fericit doar în vis este şi el pierdut.

 4. ˇ@ iulian: mi-aş dori să spun că pamfletul tău e amuzant, însă îţi vine să plângi când realizezi că multe sunt adevărate şi prezente în oraşul tău de suflet…

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] cu adevărat de el şi că peste noapte, toată joaca noastră s-a transformat într-o relaţie. Negustorii m-au înşelat, fiindcă nu a fost să fie relaţia pe care o visam la început. Uneori ţi se mai […]

 2. […] şi ne sunt vândute dorinţe. Până la urmă, nu este nimic rău în asta: suntem toţi nişte negustori de vise, fiecare încercăm să simţim şi să trăim in felul nostru acel spirit al Crăciunului. Văd pe […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: