Cum să faci pe oricine să te iubească

Azi am chef să scriu despre asta. De fapt, am să scriu şi despre un alt tip de iubire.
Nu ştiu ce-mi veni, dar zilele trecute am „prins” un pdf amuzant: Lowndes, Leil – How to Make Anyone Fall in Love with You.
E prezentată atât de banal problema, pentru că gesturile, vorbele, totul vezi şi auzi zilnic în jurul tău.
Dar e adevărat că până nu-ţi spune cineva cu lux de amănunte, nu ai să vezi ce se află în faţa ta.
Cartea nu are ca public-ţintă persoanele extravertite prin definiţie sau optimiste şi încrezătoare în propriile forţe.
Cartea e pentru acei oameni introvertiţi, care nu au încredere în ei înşişi, oameni cărora li se pare că a zâmbi unei persoane de sex opus e ceva demn doar de olimpici.
Nu trebuie să fii atât de deştept, incât să te faci plăcut. Dincolo de aspectele iubirii între două persoane de sex opus, cartea are, cel puţin în unele capitole, tente de încurajare a relaţiilor inter-umane de comunicare şi socializare.
Şi mi se pare o idee foarte bună, pe lângă succesul $_$ pe care l-au avut autorii, de a ajunge în sufletul omului, vorba aceea.
Uneori, a fi psiholog e o misiune foarte dificilă. Şi trebuie să cauţi mijloace prin care te poţi adresa oricărui tip de persoană. Şi ce mod mai bun de a te face auzit şi de a ajuta decât o carte?
Şi aici vizezi acel public-ţintă format din tineret, în general sau de persoane depresive, cu stimă de sine scăzută.
Şi uite că aşa, profesional vorbind, câştigi timp, „clienţi” fideli – cititori şi bani.
Să vorbim puţin despre cum să te faci iubit de cei din jurul tău.
Probabil toţi ne lovim, chiar fiind încrezători în propriile forţe, la un moment dat, de acea teamă: ajungi într-un oraş străin, uneori mai mare decât cel în care ai trăit anterior şi nu ştii cum vor fi oamenii, cum sunt obiceiurile, dacă te vor accepta pentru cine şi ceea ce eşti sau dacă va trebui să mai „şlefuieşti” puţin conduita.
Bun, dar nu toţi trăim impactul şi frica de nou la fel: unii îi vor acorda mai puţină importanţă, alţii vor avea insomnii sau nu se vor concentra la activităţile zilnice.
Mai implicăm aici o serie de factori: despărţirea de prietenii vechi, de familie, detaşarea de locul în care ai crescut sau trăit ani la rând.
Deşi, până la momentul despărţirii toţi vor susţine că abia aşteaptă ceva nou în viaţa lor, în adâncul conştiinţei vor tânji după siguranţa, liniştea şi confortul oferit „acasă”.
Şi atunci, cum să faci pe oricine să te iubească, să te accepte?
Răspunsul e simplu: în primul rând, fii natural. Fii tu însuţi. O persoană care te îndeamnă să schimbi tot ceea ce atâţia au apreciat ca fiind „tu”, probabil nu o face din bunătate. Schimbarea trebuie să vină pe părţi, practic nu schimbi nimic, ci doar îmbunătăţeşti partea respectivă. La bază eşti tot aceeaşi persoană, tot acelaşi concept.
Imaginează-ţi că iei o bucată de piatră şi vrei să faci o sculptură: în final, din piatra aceea, naturală cum e, va ieşi o sculptură. Dar la bază, tot o piatră e. Aşa şi omul îşi poate şlefui comportamentul, conduita, dar la bază, tot om e. E aceeaşi persoană, cu mici îmbunătăţiri. E o persoană, indiferent că ucide sau salvează vieţi.
Se zice că „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!” . E total greşit înţeleasă zicala. E vorba că oricine îşi poate schimba aspectul, dar ceea ce stă la bază nu se schimbă niciodată. Generalul nu se schimbă, ci doar individualul, particularul.
Dacă ai demonstrat că eşti natural şi te simţi bine în pielea ta, următorul pas este să ai mereu încredere în tine. Nu ar strica să te documentezi în legătură cu diferite subiecte, pentru a avea un bagaj în plus de cunoştinţe şi pentru a susţine cu argumente logice ideile tale. Dar oricum ar fi, trebuie să ai încredere în tine. Dacă tu nu ai, nici cei din jur nu vor avea.
Următorul pas ar fi să zâmbeşti. Puţin optimism nu ucide pe nimeni. De ce să te adânceşti în butoiul cu melancolie, când ai putea să începi să faci ceva pentru tine? Acel ceva ar fi să zâmbeşti mai des. Toţi avem probleme, dar dacă ar fi să ne adâncim în amărăciune, lumea asta ar muri în câteva zile. Şi ce poate fi mai frumos decât atunci când o persoană îţi zâmbeşte sincer? Zâmbind, faci un bine şi ţie, şi celor din jur. Deci un strop de optimism în realismul acela în care te-ai închis! 😀
Un alt pas ar fi încrederea. E bine să fii băgător de seamă, să ai grijă cu cine şi în cine te încrezi, dar nici paranoic să devii nu e bine. Încearcă să ai încredere în cei din jurul tău. Şi nu mă înţelege greşit, n-ai să înşiri problemele tale personale unui necunoscut care nu are diplomă de psiholog, dar ai încredere în oameni, atât încât să le oferi un salut, să le dai un sfat, să le împărtăşeşti o părere. Ai credere atât încât să ieşi la o plimbare, să porneşti o discuţie sau să te implici într-una deja existentă.
Nu-ţi fie teamă să comunici, pentru că de asta suntem oameni: avem raţiune, avem glas, putem gândi şi putem vorbi.

Am să revin cândva şi la aspectul de „cum să faci pe oricine să se îndrăgostească de tine”. 🙂
Până atunci, zâmbeşte şi ai încredere în tine, dragul meu cititor introvertit.

***
(I believe in you.)

Comments
23 Responses to “Cum să faci pe oricine să te iubească”
 1. Mammadou spune:

  “cum să faci pe oricine să se îndrăgostească de TINE”…nu intamplator am accentuat ultimul cuvant…in primul rand pentru ca sa fie posibil,trebuie sa fii tu insuti. In cazul in care cuiva ii va placea si se indragosteste,macar asa esti sigur ca este o chestie de durata. Sentimentele se mai pot schimba,personalitatea mai greu. E greu de gasit un echilibru intre astea doua…dar…”be yourself,no matter what they say”.

 2. @ Mammadou: Îmi aminteşti de Audioslave – Be yourself.
  Tocmai asta încercam să subliniez şi eu. M-a amuzat, ce-i drept, cartea psihologului american şi se pare că a prins şi ceva avânt, din moment ce s-au investit bani în ea.
  Vezi tu, personalitatea nu se poate schimba, doar felul în care acţionează şi gândesc oamenii.

 3. gigi spune:

  buna! vrei sa zici ca nu e nici o diferenta intre o bucata de piatra si o sculptura de 100milioane de $?…la fel si intre oameni, unii adica 1,2% ajung acolo sus, restul se zbat in mediocritate, pt ca le este prea greu sa iese din confort si sa faca ce trebuie pt ei, la baza suntem oameni toti, dar hai sa fim seriosi ca este diferenta ca de la cer la pamant..
  eu cred ca e diferenta intre m jordan ala care a fost dat afara din echipa scoli, si ala care peste 20 de ani ajunge atletul secolului in america
  ciao!

 4. @gigi: esti amuzant. ai fi si mai mult dacä ai folosi semne de punctuatie.
  Repet: personalitatea nu se schimba. A nu se confunda comportamentul, actiunile, faptele oamenilor cu ceea ce le este dat de la nastere, adica personalitatea.
  Te nasti cu o personalitate puternica ori slaba. Asta nu o poti schimba. 😉

 5. gigi spune:

  mai fetita asta spui cand nu ai argumente? eu te intrebam de mancare de peste, si tu mi-ai raspuns cu o sticla de whiskey..pun pariu ca nu ai mai mult de 17 ani, si vb prostii mai mari ca tine.. induci lumea in eroare si demoralizezi oamenii slabi..in primul rand nu are nici o treba schimbarea personalitatii cu asta, DEZVOLTI personalitatea ta, nu ai de ce sa o schimbi..si NU TE NASTI CU PERSONALITATE SLABA SAU PUTERNICA..E TOTAL FALS..

 6. Roxana spune:

  @Gigi: pune mana pe o carte de psihologie, daca nu ma crezi. Si pentru informatia ta, am aproape 21 de ani.
  Nu demoralizez lumea, spun doar un adevar. Daca toti am avea personalitati schimbatoare, atunci am reusi sa devenim persoane importante. Dar unii se nasc pentru a avea un viitor stralucit, altii se complac in viata de zi cu zi.
  Personalitatea nu este schimbatoare, este un dat la nastere. Ceea ce se poate schimba este conduita.
  Nu ma crezi? Pune mana si citeste Mielu Zlate ori Andrei Cosmovici. Stiu ce spun, multumesc.
  Si iti raspund cu o sticla de wiskey, pentru ca intotdeauna merge o completare la mancarea pe care o servesti. 😉

 7. myhay_08 spune:

  Gicule taica… hai sa te ajut eu, ca singur nu poti, nu te-a ajutat natura la nastere oricum … (nu te simtii jignit, ca oricum nu te prea simti u de fel 😛 … si da stiu azi sunt „acid” ca m-a enervat un altul asa ca tine pe un alt blog ) Ma baiete, cum sa demoralizeze fata oamenii slabi, aia sunt slabi oricum, si mai nou in „lumea asta ” se aplica legea junglei tot mai mult, daca faci parte din categoria de „slabi” atunci esti papat de viu de cei puternici, si o sa devii un „palmas” un om care munceste la o fabrica (de sticla sa zicem) si sufla intr-un tub ca sa faca pahare si alte sticlarii…

  Personalitatea se dezvolta in primii 10 ani de viata, daca reusesti sa treci peste greutatile din primi 10 ani destul de usor, fara sa te plangi nici unui alt semen de aceeasi varsta, sau aprintilor, ai trecut testul si urmeaza testul 2, primele 2 relatii cu primele doua despartiri la care esti lasat cu retina la bronzat (sper sa intelegi aluzia, sa nu fie o constructie prea grea pentru tine), daca treci si peste astea fara sa versi o lacrima, sau mai rau sa ai zile dealea depresive, atunci da… BRAVO!!!! esti un om cu o personalitate puternica, una care trebuie imbuntatita constant (normal) insa ai sansa sa devi cineva din „nimicul” care esti, pentru ca … „la inceput a fost nimic, a fost cuvantul” asta ca sa vezi ca am tangente si cu religia, sa nu ma crezi vreun budist dinasta super culturist , care iti predica tie coranu… (asa-i ca nu ti-ai dat seama ca ti-am vorbit de trei religii diferite in aceeasi propozitie ?? ) de fapt culturistu esti tu… ce coincidenta.

  Aaa si da , nu exista nici o diferenta dragul meu genial intre o bucata de piatra si o sculptura care se vinde cu cati bani vrei tu! Bucata aia de piatra , daca esti destul de istet, poti observa ca a fost sculptata de un maestru vesnic, de fapt 2 , ploaia si vantul, care au sculptat piatra intr- forma mai desavarsita si mai buna, mai rezistenta decat va putea realiza omul, vreodata.

  Nu e nici o diferenta intre Jordan ala de 10 ani si ala de 30, atata tot ca ala de 30 e mai inalt, disciplina le inveti pe parcursul vietii, si educatia la fel, deci Jordan ala de 10 ani are acelasi talent cu ala de 30… baza e aceeasi, putin rafinata la ala de 30…

  Si ultima replica gicule ca pe urma iara zici cuiva ca ti-am povestit morometii in cateva randuri pe blogu fetei… whiskey este o bautura rafinata, si obtinuta prin ani si ani de traditie in cele mai multe cazuri, pestele se face in maxim o jumatate de ora, nu crezi ca mai bine bei un pahar de whiskey dupa ce mananci un peste ??

 8. Roxana spune:

  @Mihai: =)) =)) =)) postul táu m-a fäcut sä rád cum n-am mai rás de ani buni. Oh well, ca proprietarä a blogului, nu mä supär pentru teoria lui moromete pe care mi-ai scris-o aici.
  De fapt, e amuzant sä vezi reactiile celor care nu cunosc decát psihologia comunä, nicidecum cea stiintificä, de specialitate. 😀

 9. myhay_08 spune:

  @Roxana, eu n-o cunosc nici p-aia comuna, acumatrec in cls 10-a deci, probabil o sa fac si cateva ore de psiho, da tipu m-a enervat rau, si mai era un tip pe un alt blog care improsca lumea cu noroi, asa ca i s-a nazarit lui, si … stii u cum e , cand ti se umple paharu, dai pe-afara 🙂

 10. Roxana spune:

  @Mihai: nu, psihologia comunä e de genul „vorbirea din experientä” ori cand dai sfaturi. Asa se cheamä. Toti oamenii o au in sange :)) .
  Ai sä faci intr-a 10-a cateva lucruri interesante la psiho. Sper sä-ti placä. 😀
  Cat despre paharul care dä pe dinafarä, important e sä stim cum sä-l stäpánim, astfel incat sa nu ne injosim ori sä nu räspundem cu aceeasi monedä, ci intr-un mod elevat. 😀
  Am expectante din partea ta, pentru cä ai devenit comentator fidel al blogului. :p

 11. myhay_08 spune:

  @Roxana: Ce onoare, sincer esti una dintre putinele persoane care are expectante de la mine… (Si sper ca nu m-am injosit cumva, adica da stiu ca m-am injosit la nivelul ala de a-l „lua in ras” pe „gigi” dar nu mai mult de atat, inca sper )
  Cat despre psiho de-a 10-a , ei bine, cred c-o sa-mi placa 🙂

 12. somnulescu spune:

  Or you could show some TITS!

 13. Roxana spune:

  @somnulescu: sPAmmer! :))

 14. Valentin spune:

  Felicitari pentru Blog, este foarte adevarat ce ai spus… Insa cu privire la personalitate as dori sa fac un comentariu. Am studiat si eu ceva psihologie, poate nu foarte mult, dar suficient cat sa imi fac cateva idei… Ai perfecta dreptate, personalitatea este ceva cu ce ne nastem, ceva ce ne diferentiaza pe unii de altii, doar ca nu este nici slaba nici puternica, este pur si simplu felul omului de a fi. Personalitatea o pierdem mai toti si asta este un lucru rau, de fapt nu o pierdem ci o dam uitarii. De ce facem asta? Pentru simplu motiv ca mereu dorim sa fim altcineva, ne creem o alta personalitate ceea ce este drept temporara, asa numitul EGO. Vedem ceva la cineva ce ne place si incercam sa fim la fel. Daca cineva se imbraca cu ceva si arata bine, vrem si noi la fel, doar ca pe noi nu va arata la fel de bine, daca cineva are succes in viata, vrem si noi si incercam prin aceleasi metode, dar nu ne va iesi. Asta pentru ca avem personalitati diferite, fiecare este bun la ceva anume, dar nu ne dam seama de asta pentru ca suntem prea ocupati sa traimi vietile altora. Gasesti pe net o gramada de trucuri pentru a seduce femei, sau barbati, cand cel mai bun truc este sa fii tu insati, sa stii ce vrei de la viata si sa lupti pentru asta. De ce 70% di culpurile care se casatoresc ajung la divort? Pentru simplu motiv ca nu avem personalitate, cand vrem sa cucerim o femeie ne transformam in persoana care ea si-ar dori sa o aiba alaturi, vindem altora ceva ce nu avem, iar in timp cand isi va da seama ca tu nu esti cel ce ptretinzi ca esti totul se va destrama si atunci nu te vei gandi doar la tine ci si la copii care ii vei lasa in urma, copii care vor fi afectati psihic ce vor face aceleasi greseli. Cum spunea cineva pe aici… Ne nastem singuri, o sa murim singuri si trebuie sa invatam sa traimi singuri, sa fim fericiti cu noi insine iar atunci toti din jurul nostru vor simti la fel. Daca astepti pe cineva sa iti aduca fericire in viata, atuinci chiar imi pare foarte rau pentru tine…. Va trebui sa renunti la EGO si sa fii ceea ce esti….

 15. Roxana spune:

  @Valentin: Oamenii manifestă o tendinţă de faţadă, toţi manipulează impresiile celor din jur şi sunt la rândul lor manipulaţi. Un scriitor (îmi scapă numele) spunea că fiecare om are două feţe. Iar fiecare faţă are la rândul ei alte feţe. A-ţi manifesta astăzi personalitatea e destul de dificil. Se întâmplă să fii pus la zid pentru ceea ce gândeşti, pentru stilul tău vestimentar, pentru simpla ta prezenţă care poate zgudui o sală de conferinţă.
  Mai este şi o categorie de oameni: oamenii care se îmbogăţesc de pe urma acestor hărţuiri sociale. Life is a bitch, isn’t it?

 16. ally spune:

  Hm…..am citit si este un bun articol, dar trebuie sa spun Roxanei un lucru: Se intampla sa fi pus la zid ptr ceea ce gandesti poate in Romania. Eu locuiesc de foarte multi ani in Spania si sincer cei care sunt originali, ies din ¨multime¨, sunt diferiti, opina diferit, gandesc diferit, si lupta ptr punctul lor de vedere fara teama de a fi judecati de cei din jur, sunt cei care triumfa in viata si traiesc mult mai linistiti spiritual decat cei care tot incearca sa gandeasca la fel ca toata lumea doar ptr ca asha iti indica societatea. Cati oameni au ajuns celebrii ptr simplul fapt ca au avut curajul sa fie ei insusi, si mai ales diferiti de ceilalti, un ex concursul ¨America have talent¨cred ca se numeste (poate ma insel si imi cer scuze), concursuri ca acesta sunt in toata lumea si toate incurajeaza persoanele sa arate ce stiu sa faca cel mai bine fara teama de a fi judecat de ceilalti…sa acceptam pe cei din jurul nostru asha diferiti cum suntem ptr ca mama natura nu a facut nici o persoana identica cu alta, en esenta suntem aceiasi dar fiecare isi sculpteaza viata in propriul fel…asha ca…..nu va fie teama sa fiti diferiti, Ptr fiecare sac exista un petic asha ca intotdeauna va exista cineva care va va iubi ptr ceea ce sunteti 😉

 17. Roxana spune:

  Mă dor ochii. Sincer, aş ţine cont de părerile tale dacă ai şti cum să le scrii corect. 🙂 Şi show-ul se numeşte „America’s got talent”.

 18. Predescu Remus-Alexandru spune:

  Foarte aiurea tot ce ai spus de tot rasul si jalnic,mai bine schima-ti profesia chiar daca esti pshiholoaga,crezi ca stii toti oameni si ca esti perfecta in meserie si ca fata,vai de capul tau,pshihologia e mult mai complicata si mai mult de atat,nai tu cum sa stii ce gandesc totii oamenii,pt ca nu toti sint dornici si nu tise vor deschide,ce-ai zis tu e adevarat doar 40-50%,asa ca mai bine pune mana pe carte si documenteaza-te sau mai bine fa o facultate

 19. Roxana spune:

  @Remus: 1. Articolul e un pamflet, scris in anul 1, la adresa cartii si a dobitocilor care cauta metode de a face pe cineva sa ii iubeasca.
  2. Nu ma intereseaza psihologia clinica. Specializarea mea este in Statistica.

  In rest, te trimit in ma-ta direct.
  Cu stima,
  Rox. 🙂

 20. Nutzu spune:

  MI-ai schimbat viata. :X

 21. DONCA CLAUDIA spune:

  sa-i faci fiecaruia pe plac si asa o sa te placa toti

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Cum să faci pe oricine să te iubească July 2009 15 comments 3 […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat: