Dragostea de patrie

steag_Romaniaverde2

( Titlu penibil, dar altceva nu-mi venea în minte. )

Dragostea platonică de patrie este acea iubire care azi îşi scrie povestea în contextul românului cu expectanţe şi al ţării în care trăim. Aşa definesc eu relaţia: platonică.
Şi ştii de ce? Fiindcă întotdeauna într-o relaţie, unul dă totul, iar celălalt doar primeşte. De multe ori se instalează un fel de lene emoţională, ca şi în cazul lenei sociale, atunci când vezi că altul se implică şi ţi se pare fără sens să te implici şi tu, la rândul tău.
Şi uite aşa unul dă totul, celălalt primeşte şi uită să mai dea. În cazul de faţă cetăţeanul dă, iar statul primeşte. Ce îţi oferă statul? Nimic benefic. Sau statul dă totul (aici ar fi cazul statului providenţă), iar cetăţeanul nu mişcă un deget. Pe scurt, tipic românesc: pupi în fund şi primeşti nimic ori storci tot ce poţi şi nu dai nimic în schimb.
De ce trebuie să fie aşa? Simplu de răspund: uneori te mulţumeşti şi spui: „soarta!” sau te complaci situaţiei.
Dragostea platonică de patrie e mereu prezentă şi se manifestă sub diferite forme.
Dar dacă mai aud pe unul că-mi spune cât iubeşte el/ea ţara asta, probabil că încep să devin agresivă şi să bat cu parul. La propriu. Ce tot atâta iubire de patrie? Până la urmă, nu te lauzi în gura mare cât de patriot eşti tu. Aştepţi să te laude alţii. Un proverb românesc zice că „lauda de sine nu miroase-a bine!”. Şi pe bună dreptate! Pe cine ai de gând să impresionezi dacă faci declaraţii de dragoste patriei la tv sau pe unde apuci, în timp ce cânţi dedicat momentului „Deşteaptă-te, române!” ? Pe NIMENI!
De ce ? Fiindcă nimănui nu-i pasă. A trecut demult perioada în care luptai vitejeşte pentru patria asta. Uită-te la evenimentul Decembrie ’89. Majoritatea nici măcar nu ştie istoria anilor comunismului, nici n-a trăit, dar se declară mare iubitoare de patrie.
La ce folos să fii patriot, să mori pentru ţară, iar alţii să culeagă laurii şi să scuipe pe mormântul tău? Ce laşi în urmă? Familii îndoliate, copii fără tată sau mamă, văduve, taţi singuri. Şi pentru ce? Pentru că îţi iubeşti ţara?
Uneori ţara are nevoie de tine viu, nu mort. Adică ia-o aşa: îi eşti mai de folos viu, pentru că mai plăteşti un impozit, îţi mai ia ceva din salariu, ai dări la stat. Pe când, dacă eşti mort, nu te mai iubeşte statul: adică îţi dă un ajutor de înmormântare de câteva milioane (cred că le ajung rudelor să cumpere colacii pentru pomană) şi cam atât. Rămâi cu boschetarii din cimitire şi profanatorii de morminte. Şi-un gropar care face glume cu şi despre morţi atunci când se îmbată.
Deci pentru ce atâta dragoste de patrie? Se merită? Eu spun că nu! În ziua de azi trebuie să fii egoist, să-ţi pese doar de tine şi de bunăstarea familiei tale, nu să te gândeşti la aproapele tău care, între noi fie vorba, nu dă pe tine nici 2 lei.
Dragostea platonică: niciodată nu va fi materializată, va rămâne doar ceva simbolic, este imposibilă. Deci de ce să suferi tu, iar statului să nu-i pese de sentimentele tale? Totul ţine de atitudine. Trebuie să înveţi pe cine şi ce să iubeşti, în cine şi in ce să investeşti sentimente, dedicare, timp. Altfel, nu eşti decât o oaie pierdută printre lupi şi ciobani proşti, cu aspiraţii de preşedinţi.

( ~ În final, azi nu mai e nimeni patriot, ci patriohoţ. ~ ) 🙂 🙂 🙂

Anunțuri
Comments
8 Responses to “Dragostea de patrie”
 1. krossfire.ro spune:

  Nici de aia nu e nevoie macar, e suficient sa nu-ti fie rusine in cazul Romaniei (desi chiar si asta e destul de greu in context)

 2. Mai avem nevoie şi de dragostea de iarbă. 🙂

 3. krossfire.ro spune:

  Ahh, inca o chestie : Cand am luptat noi vitejeste si pentru ce ?

  http://www.krossfire.ro/glorioasa-istorie-a-neamului-romanesc-addenum/ – imi ierti linkul

  Cat despre 89′, iti recomand Sange si Catifea – vei realiza ca oamenii aia morti in strada au fost doar victime colaterale.

 4. Câtă istorie pe pâine am mâncat eu şi ce-am prins în mână legat de ’89, nu-i nevoie să-mi spui că oamenii aceia au murit în van. Am să mă delectez cu articolul tău. 😀

 5. krossfire.ro spune:

  Nu stiu cat te-ai delectat cu el, dar voiam sa-ti spun ca exista si bloggeri ”anti-nationali” (cel putin anti nationalism de fatada)

 6. Nu doar bloggeri, unii chiar o declară răspicat şi tare.
  Dar m-am obişnuit cu ei. De obicei de faţadă nu au argumente. 😀

 7. Drace spune:

  Bine spus, unii inca se mai intrec in „Cantarea Romaniei”, si inca dintre cei noi (tineri).

 8. mulţumesc, mulţumesc. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 • Meta

 • Arhive

 • Categorii

 • Sa pastram Romania curata!
 • Evenimente Iasi, Articole legate de Iasi, Interviuri Iasi
%d blogeri au apreciat asta: